Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Alle aandacht is gericht op zakenman Jean-Michel Nihoul

Home

THEO KOELE

BRUSSEL - Chantage is de sleutel tot de oplossing van de zeden- en moordzaak-Dutroux. De belangrijkste trawant van Marc Dutroux, de zakenman Jean-Michel Nihoul, beschikt over belastende informatie over vooraanstaande Belgen.

Die overtuiging leeft zowel binnen de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux als bij speurders van procureur des konings Michel Bourlet. Onder zijn leiding werd deze week het lijkje van de al sinds 1992 vermiste Loubna Ben Aïssa in Brussel gevonden.

Justitie sluit banden tussen de vermoedelijke moordenaar, Patrick Derochette, en de bende-Dutroux niet uit. De zakenman Nihoul zou op de dag van de verdwijning van Loubna gezien zijn in een café nabij haar ouderlijk huis. Bovendien was Nihoul een trouwe klant bij het tankstation van de familie Derochette. Ook Dutroux is daar gesignaleerd. Dat was vorig jaar al bekend bij de Brusselse politiecommissaris Georges Marnette, die een bedenkelijke reputatie heeft. Hij zou het onderzoek in de zaak-Dutroux, toegespitst op de handel en wandel van Nihoul, hebben tegengewerkt.

Bourlet en de zijnen hebben vanuit het Waalse Neufchateau de afgelopen maanden de meest uiteenlopende sporen gevolgd in de speurtocht naar verdwenen minderjarigen. Sporen die liepen van schroothandelaren tot de wereld van de haute finance, van satanische sekten tot loslippige gevangenen, van corrupte politiemensen tot prominente Belgen die iets te verbergen zouden hebben.

De spil in het onderzoek is en blijft de zakenman Nihoul, medeverdachte van Dutroux in de zaak van de vermoorde meisjes An, Eefje, Julie en Melissa. Nihoul heeft een reputatie opgebouwd als organisator van partouzes, seksfeesten. Op zulke feesten, ook wel roze balletten genoemd, waren vooraanstaande Belgen aanwezig, zo kreeg de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux te horen in getuigenissen die achter gesloten deuren werden afgelegd.

Vooral de afgelopen weken is de vraag gerezen of Dutroux en Nihoul bescherming van hogerhand genoten. Met name Nihoul beweert dat hij 'beschermheren' had, onder wie oud-premier Paul Vanden Boeynants. Nihoul organiseerde niet alleen seksfeesten, maar financierde ook verkiezingscampagnes van de Waalse christen-democratische partij, waarvan VDB, zoals de minister van staat in de volksmond heet, jarenlang de grote leider was.

VDB dook al eerder op in verband met seksschandalen. Dat gebeurde in de marge van een eerder parlementair onderzoek naar de Bende van Nijvel, een tot dusverre onbekende groep die in de jaren tachtig dood en verderf zaaide in België. Opnieuw is een parlementaire Bende-commissie aan de slag, die zich deze week afvroeg of de moordpartijen wellicht bedoeld waren om getuigen van seksfeesten uit de weg te ruimen. Die vraag kan wellicht nooit beantwoord worden, omdat belangrijke gegevens over de orgieën, waaronder lijsten van deelnemers, op mysterieuze wijze verdwenen zijn uit het Brusselse paleis van justitie. Dat werd deze week toegegeven door een Brusselse magistraat.

Procureur Bourlet en zijn ruim 300 speurders onderzoeken niettemin of er een verband bestaat tussen de Bende, roze balletten, en kindermoorden. Een doorbraak in het onderzoek kan volgens ingewijden leiden tot opheldering in meerdere nooit opgeloste 'grote zaken'.

De parlementscommissie-Dutroux wil verklaringen over bescherming van verdachten nader onderzoeken. Wellicht volgen er ook nieuwe hoorzittingen over de zaak-Loubna.

- Dossier Kindermoorden op pagina 5

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie