Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aldi: Boycot nederzettingen was een 'vergissing'

Home

Israëlische nederzetting op Palestijns land. © AP

Aldi Nederland heeft gisteravond zijn uitlatingen over het boycotten van producten uit Joodse nederzettingen teruggetrokken. De supermarktketen heeft onjuiste informatie verstrekt, meldde een woordvoerster, nadat er internationaal commotie was ontstaan.

Trouw had vragen gesteld over uitspraken die Aldi had gedaan in een rapport van hulporganisaties, in april gepubliceerd door het onderzoeksbureau Profundo. In het rapport stelde een Aldi-medewerker dat de supermarkt 'geen producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden meer wil verkopen', dat het zijn 'leveranciers had geïnformeerd', en dat de herkomst van producten werd gecontroleerd.

Op de vraag 'Kloppen deze beweringen?', antwoordde Aldi vrijdag nog met een helder 'ja'. Maar de supermarkt stelt nu dat 'bij het beantwoorden van de vraag een vergissing is gemaakt'.

Aldi lijkt geschrokken van de internationale reacties. In Duitsland ligt de boycot gevoelig, en in Israël klonk gisteren felle afkeuring. Op de website van de grootste Israëlische krant, Yediot Ahronot, noemde het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken de boycot van Aldi 'hypocriet en bevooroordeeld'. Het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen zou er alleen maar door verergeren.

Aldi heeft weliswaar geen enkel product uit de nederzettingen in de schappen liggen, maar volgens de woordvoerster heeft dat niets te maken met politiek of religieus beleid. "Aldi koopt alleen in op basis van prijs, kwaliteit en beschikbaarheid."

Twee andere supermarktens, Hoogvliet en Jumbo, blijven wel bij hun boycotbeleid

Deel dit artikel