Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Albright: We moeten proberen vooruit te kijken

Home

PEKING (AFP, Reuters, AP) - China en de Verenigde Staten hebben voor het eerst een 'hotline' in gebruik genomen. De rode telefoon zorgt voor een voortdurend geopende verbinding tussen de regeringscentra in Peking en Washington.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright, die voor kort bezoek in Peking was, heeft gisteren een overeenkomst getekend over de directe telefoonverbinding tussen beide grote mogendheden. Het besluit om de lijn te installeren is al in oktober vorig jaar genomen bij het bezoek van president Jiang Zemin door de Verenigde Staten.

Albright bereidt een topontmoeting voor tussen president Clinton en zijn Chinese ambtgenoot in juni. Het wordt het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan China sinds het neerslaan van de studentenopstand in Peking in 1989.

Albright wil niet meer in wrok omzien naar de bloedige gebeurtenissen op het Tiananmenplein in 1989. “We concentreren ons op de 21e eeuw. We moeten proberen vooruit te kijken”, zei Albright.

China is nog niet tevreden over de voortgang in de betrekkingen met de VS. Peking spreekt over “onzekere factoren” zoals de kwestie Taiwan. Het eiland is feitelijk onafhankelijk en wordt niet door Washington als staat erkend. De Amerikanen hebben evenwel innige “officieuze” banden met het anticommunistische Taiwan en ze verkopen wapens aan het eiland, tot woede van de Volksrepubliek.

Andere hete hangijzers in de Chinees-Amerikaanse besprekingen zijn de mensenrechten, vrijheid van godsdienst, de onderdrukking in het door China ingelijfde Tibet en de Chinese uitvoer van militaire technologie naar met name Iran.

Deel dit artikel