Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Alarm over invloed motorclubs

Home

Archieffoto © ANP

VVD-Tweede Kamerlid Janine Hennis gaat de top van het Openbaar Ministerie inlichten over de invloed van criminele motorclubs. Ze gaat in op een verzoek van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie daartoe. Het Kamerlid had gesprekken met slachtoffers, die vaak erg bang zijn.

De verwevenheid tussen 'onder- en bovenwereld' is volgens Hennis aanzienlijk'. Uit haar contacten is haar gebleken dat ook politie en ambtenaren zelf weleens onder druk staan, door bijvoorbeeld afpersing en bedreiging vanuit de clubs. Dat levert natuurlijk problemen op voor de bestrijding.

Dat geldt ook voor accountants en advocaten. Hennis benadrukt dat de meeste mensen in genoemde diensten voor 100 procent betrouwbaar zijn, maar dat er 'rotte appels' tussen zitten.

Opstelten toonde zich tijdens een debat 'onder de indruk' van de ervaringen van Hennis. Hij benadrukte nog eens dat het gemakkelijker moet worden om anoniem aangifte te doen. Hij is onder meer bezig met aangifte op nummer. Dat nummer is dan niet herleidbaar naar hun naam, behalve door politie en justitie. Die gaan die nummers vermoedelijk ook uitgeven. Slachtoffers moeten ook hulp bij aangifte kunnen krijgen.

Deel dit artikel