Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Alan Reeve wacht toch uitlevering

Home

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Jarenlang heeft Alan Reeve gevochten om in Nederland te mogen blijven, maar nu lijkt hij toch in handen te komen van de Britse justitie. Begin april blijkt hij te zijn opgepakt door de politie van Dublin. Wat Reeve in Ierland deed, terwijl hij wist dat hij door de Britten gezocht werd, blijft vooralsnog onduidelijk.

Met zijn arrestatie breekt een nieuw hoofdstuk in de zaak Reeve aan. De 48-jarige Brit heeft dertig jaar van zijn leven achter tralies doorgebracht. Als 15-jarige werd hij opgepakt wegens diefstal. In de bajes sloeg hij bij een woede-uitbarsting een celgenoot dood. Vier jaar later werd hij opnieuw voor doodslag op een medegedetineerde veroordeeld, maar dat bleek achteraf een zelfmoord te zijn. In 1981 wist Reeve te ontsnappen uit de psychiatrische gevangenis Broadmoor en dook via Frankrijk onder in de Amsterdamse krakerswereld.

Na een jaar werd hij betrapt bij het stelen van twee flessen wijn. Op zijn vlucht stuitte hij op een politie-patrouille; in een vuurgevecht werd een agent gedood, een andere zwaar gewond. Reeve kreeg vijftien jaar cel, belandde na een vluchtpoging in de strengbewaakte bunker in Scheveningen en bleef uit protest daartegen 54 dagen in hongerstaking. Daarna werd het wat rustiger: hij studeerde in de bajes politicologie en kwam uiteindelijk in augustus 1992 vrij.

Na zijn vrijlating besloot Justitie hem als ongewenst vreemdeling uit te leveren aan Engeland. Reeve, inmiddels bestuurslid van de Coornhert-Liga (de vereniging voor strafrechthervorming) vocht zijn uitlevering tot en met de hoogste rechtscolleges aan. Na een rechterlijk uitspraak dat Reeve niet als ongewenst mag worden uitgezet 'zolang in de officiële uitleveringsprocedure niet is beslist', kwam Nederland tot de opmerkelijke deal met de Britten dat zij de uitleveringsprocedure zouden staken en Nederland Reeve als ongewenst zou uitzetten. In een kort geding wist Reeve deze actie te voorkomen. Vorig jaar wees de Raad van State een verzoek om een verblijfsvergunning af. Reeve dook vermoedelijk onder in Nijmegen en was onvindbaar, tot de politie van Dublin hem op 3 april oppakte.

Deel dit artikel