Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Akkoord tussen Schippers en huisartsen

Home

Redactie

Een huisarts in Amsterdam dient een vaccin tegen Mexicaanse griep toe. © ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft een akkoord met de huisartsen gesloten. Daarin zijn afspraken gemaakt over bezuinigingen op geneesmiddelen, meer innovatie bij huisartsen en minder verwijzingen naar medisch-specialistische zorg.


Schippers belooft op haar beurt dat de huisartsen de 99 miljoen euro die ze vorig jaar te veel hebben uitgegeven, niet hoeven terug te betalen. Ze zal bovendien haar best doen om de huisartsen ook dit jaar geen korting op te leggen. Ook lopende onderzoeken naar onder meer het inkomen van huisartsen zullen volgens het akkoord niet van invloed zijn op het beschikbare geld in 2013.

Met het akkoord wordt een roerige periode afgesloten. Een langdurige discussie over te veel gemaakte kosten in 2009 en 2010 leidde eind vorig jaar nog tot stakende huisartsen.

In het vrijdag gepresenteerde akkoord is vastgelegd dat de uitgaven voor de huisartsenzorg volgend jaar met 2,5 procent mogen stijgen en dat de huisarts een centrale rol op zich neemt bij de verdere ontwikkeling van meer zorg in de buurt. Hiervoor zijn zaken nodig als e-health en op de bevolking afgestemde openingstijden. Ook blijft wat Schippers betreft de inschrijving van patiënten op naam, zodat de persoonlijke relatie tussen huisarts en patiënt behouden blijft.

Huisartsen gaan verder voor 50 miljoen euro besparen op de uitgaven aan geneesmiddelen, onder meer door waar mogelijk de goedkoopste medicijnen voor te schrijven.

Premier Mark Rutte prees Schippers na afloop van de ministerraad met het vierde akkoord dat zij heeft bereikt in 2 jaar tijd. Behalve met de huisartsen was dat met de medisch specialisten, de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg. Dat zorgt volgens Rutte voor grote veranderingen en kostenbesparingen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie