Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Akkoord tegen migratiedruk Spaanse eilanden

Home

Afrikaanse migranten lopen langs het hek dat de Spaanse enclave Melilla scheidt van Marokko. Net als via Isla de Tierra proberen migranten ook via Melilla Europa te bereiken. © ap

"Ongeveer 3.000 Afrikanen van beneden de Sahara wachten in Marokko hun kans af om Spanje binnen te komen", schrijft het dagblad ABC. Aanleiding voor het bericht is de overeenkomst die Rabat en Madrid hebben gesloten om een einde te maken aan de ontstane migratiecrisis.

De afgelopen dagen waren er 83 Afrikaanse immigranten op Isla de Tierra gearriveerd, een eilandje 'dat onbewoond is en kleiner dan een voetbalveld'. Het eiland hoort bij Spanje en ligt op zo'n dertig meter van de Marokkaanse kust. Op basis van de overeenkomst zijn tien immigranten door Spanje opgevangen, terwijl de overigen met de boot naar Marokko zijn teruggebracht.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken wil hiermee voorkomen dat er 'een aanzuigende werking' ontstaat voor de maffia die mensenhandel drijft vanaf de eilanden langs de Marokkaanse kust die onder Spaanse soevereiniteit zijn geplaatst (Islas Chafarinas, Peñon de Vélez de la Gomera, Peñon de Alhucemas).

Daarom wil hij 'het signaal afgeven dat aanmeren op een eilandje of een uit de zee stekende rots in Noord-Afrika dat bij ons land hoort, geen garantie biedt op een oversteek' naar Spanje, aldus het dagblad.

Het akkoord met Marokko komt precies op het moment dat de druk op de grenzen met de Spaanse enclave Melilla groter wordt. Op 3 september probeerden daar zo'n 160 immigranten over het grenshek te klimmen, meldt ABC. De krant schrijft hierover:

'De deur staat opnieuw open [...] Volgens de geraadpleegde deskundigen zijn er naar schatting 3.000 Afrikanen van beneden de Sahara die hun kans afwachten om Spanje via de diverse grenspunten met Marokko binnen te komen.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie