Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Akkoord Iran 'eerste stap naar oplossing'

Home

Redactie

De Iraanse minister Zarif van Buitenlandse Zaken vannacht in Genève naast EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton. © reuters

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken noemt het vannacht in Genève afgesloten akkoord over het nucleaire programma van zijn land een 'groot succes'. De Amerikaanse president Obama sprak in een televisietoespraak van 'een eerste stap waarmee heel veel kan worden bereikt'.

De overeenkomst opent volgens Obama een 'nieuwe weg naar een veiliger wereld'. Hij zei dat het de islamitische staat is toegestaan nucleaire energie op te wekken, maar dat het akkoord moet voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt.

Verrijking
De Iraanse minister Zarif liet wel weten dat het recht op verrijking 'door niemand kan worden ontnomen'. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken benadrukte in een toespraak dat zo'n recht niet wordt genoemd in de overeenkomst.

'De overeenkomst in Genève is een belangrijke stap in het behouden van vrede en veiligheid', reageerde de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. 'Het mechanisme voorziet in de strikte controle van de verplichtingen en de waakzaamheid bij de toepassing ervan.' EU-Buitenlandchef Catherine Ashton zei dat het akkoord de 'tijd en ruimte' biedt voor gesprekken over een sluitende oplossing.

Testfase
De vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland bereikten vannacht in Genève een akkoord over het nucleaire programma van Iran. Het akkoord voorziet in een soort testfase van 6 maanden waarin de landen onderhandelen over een oplossing die langer houdbaar is.

Lees verder na de advertentie


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel