Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ahmadinejad: Israël moet van de kaart worden geveegd

Home

(Novum/AP) - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woensdag keihard uitgehaald naar Israël. In een toespraak in Teheran zei de president dat Israël van de kaart moet worden geveegd en noemde hij het bestaan van het land 'een nederlaag en een vernedering voor de islamitische wereld.'

De uitspraken van Ahmadinejad zijn vergelijkbaar met de radicale retoriek van ayatollah Khomeini, die tijdens zijn bewind regelmatig opriep tot de vernietiging van Israël. Ahmadinejads directe voorganger, de gematigde en hervormingsgezinde Mohammad Khatami hield zich de afgelopen jaren ver van anti-Israëlische tirades. De op de Iraanse televisie geciteerde uitspraken van Ahmadinejad werden gedaan tijdens het congres 'De wereld zonder zionisme', dat deze week in Teheran wordt gehouden.

Wereldwijd is direct fel gereageerd op de uitspraken van Ahmadinejad, die verder onder meer nog zei dat iedere Arabische leider die Israël erkent, zich de haat en hoon van alle moslims op de hals haalt. Israël wees op het gevaar dat figuren als Ahmadinejad vormen voor het voortbestaan van het land. "Extremisten als Ahmadinejad en Mahmoud Zahar, de leider van de Hamas, laten op radicale uitspraken vaak radicale daden volgen", aldus een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. Washington greep de speech van Ahmadinejad aan om de zorgen over het Iraanse atoomprogramma te benadrukken. "De uitspraken van Ahmadinejad leggen bloot wat zijn werkelijke visie is op het Midden-Oosten en wat de intenties van zijn regering zijn", aldus het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Duitsland en Frankrijk, met Groot-Brittannië de belangrijkste Europese gesprekspartners van Iran in het internationale overleg over het nucleaire programma van het land, zeiden dat de uitspraken van Ahmadinejad, als deze juist zijn weergegeven, onacceptabel zijn en moeten worden ingetrokken.

Ahmadinejad voorspelde dat een nieuwe golf van Palestijnse terreuraanslagen Israël zal treffen en dat die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het oplossen van 'het zionistische probleem'. De president, die in augustus Khatami opvolgde, refereerde ook nog aan de recente Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. Gaza maakt volgens Ahmadinejad onlosmakelijk deel uit van de Palestijnse gebieden en de terugtrekking is dan ook pure misleiding om het imago van Israël te verbeteren.

Deel dit artikel