Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Afscheid van new-agegoeroe

Home

KOERT VAN DER VELDE

AMSTERDAM - Honderden kwamen gisteravond in de Amstelkerk in Amsterdam afscheid nemen van new-agegoeroe Alexander Smit, ook wel Sri Parabrahmadatta Maharaj genoemd. 'Een spion van God' noemde psychiater en Smit-volgeling Jan Foudraine hem schertsend. Foudraine is een grote bewonderaar van Smit, die zich 'zichzelf gerealiseerd' noemde.

“Alexander was zo uitbundig menselijk dat ik voortdurend dacht 'dit kan gewoon niet God zijn'.” God was in hem helemaal mens geworden, inclusief de grappen die daarbij horen. Smit was soms zo direct dat hij sommigen de stuipen op het lijf joeg. Zo vroeg hij eens een journaliste 'gaan we meteen naar bed of ben jij zo iemand met wie je eerst uit eten moet?' Smit hield niet van journalisten. Een interview noemde hij 'een rituele moord'. In de villa van Rama Polderman in Baarn gaf Smit vanaf zijn 'verlichting' in 1978 (hij was toen dertig) voordrachten over de hindoeïstische advaita vedanta-filosofie, die alle dualiteit ontkent. “Is er leven, dan is er ook dood. Als je alleen het leven aanvaardt, introduceer je angst. Kom tot aanvaarding van zowel het een als het ander. De afwezigheid van angst en de volmaakte aanvaarding, van moment tot moment is de sleutel tot geluk.” Smit werd vijftig.

“Wat Alexander zei, is eerder gezegd,” zei Foudraine tegen zijn al wat oudere gehoor. “Maar we hebben het in het Westen nog nooit zo puur voorgeleefd gezien als door Alexander.” Smit ging voor zijn 'zelfrealisatie' in de leer bij Nisargadatta, bijgenaamd bidi-baba, een eenvoudige man die (naar het verhaal gaat) in een Bombayse sloppenwijk goedkope bidi-sigaretten verkocht. Zoals bidi-baba gewoon bleef, deed ook Smit dat, stelden de verschillende volgelingen met voldoening vast.

Toch hield Smit niet van conventies. Zo stortte hij zich begin jaren negentig op avatar, een omstreden en dure Amerikaanse methode om 'je eigen werkelijkheid te creëren'. Veel van zijn vroegere volgelingen gingen opnieuw bij hem in de leer.

Maar drie jaar geleden sloot Smit zich plotseling aan bij de Amsterdamse vrijmetselaars loge. Ditmaal hadden zijn volgelingen het nakijken. Op de loge-avondjes verbaasde hij de logeleden met beschouwingen over de relatie tussen Indiase filosofie en vrijmetselarij, vertelde een vrijmetselaar in de Amstelkerk. De vrijmetselaars gingen plechtig staan. Morgen wordt Smit in stilte begraven.

Deel dit artikel