Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Afrikaanse landbouwgrond blijft gewild bij buitenlandse investeerders

Home

Marco Visser

Landbouw in West-Afrika. Een goede oogst is er allesbehalve zeker, wat kan leiden tot een voedselcrisis. © AFP

Land grabbing wordt het genoemd, het opkopen of leasen van grote stukken land in - vooral - ontwikkelingslanden door kapitaalkrachtige concerns en buitenlandse overheden. En dat gebeurt niet kavel voor kavel, maar met oppervlakten ter grootte van complete landen.

In de periode 2000 - 2010 waren buitenlandse investeerders goed voor 702.000 vierkante kilometer landbouwgrond; een oppervlak dat vergelijkbaar is met landen als Turkije, Chili en Zambia. De verdeling van de grond is vastgelegd in iets meer dan duizend koop- en lease-overeenkomsten, zo blijkt uit cijfers die het Worldwatch Institute deze maand publiceerde. Zo'n tachtig procent van het opgekochte land bevindt zich in Afrika, en dan vooral in Oost-Afrikaanse landen die de afgelopen jaren toch al gevoelig bleken voor de voedselcrisis.

De grootste investeerders kwamen niet uit het rijke Westen, maar uit opkomende economieen als China, India en Brazilie. Ook India, Indonesie en Zuid-Korea zijn actief met landbouw over de eigen grenzen.

De voedselcrisis speelt een belangrijke rol bij de toegenomen aandacht voor landbouwgrond in armere landen. Dat was vooral te zien in 2009 toen investeerders de stijgende prijs van gewassen ten gelde wilden maken en het opkopen van land een hoogtepunt bereikte, stelt Worldwatch. Als tweede oorzaak noemt het instituut de stijgende brandstofprijzen en daarmee de toenemende vraag naar biobrandstof.

Sinds het opkopen van landbouwgrond in 2009 haar piek bereikte, neemt de vraag naar grond iets af. Maar daarmee is de ontwikkeling nog lang niet op haar retour, constateert Worldwatch. Het aantal koop- en leasecontracten dat jaarlijks wordt gesloten, ligt nog altijd boven het niveau van de jaren 2000- 2005.   

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie