Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Afghaans leger vanaf 2013 aan roer; Nederland hamert op betere economie

Home

Afghaanse soldaten. © reuters
Update

Het leger van Afghanistan wordt halverwege volgend jaar hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid in het land. Zo krijgen de Afghanen anderhalf jaar de tijd om zich voor te bereiden op de terugtrekking van de buitenlandse militairen. Dat heeft de NAVO vandaag verklaard tijdens de top in Chicago.

Eind 2014 moet de militaire missie in Afghanistan officieel worden beëindigd. NAVO-militairen kunnen ook daarna blijven, maar volgens het bondgenootschap 'zal dat geen gevechtsmissie zijn'. In plaats van te strijden tegen extremisten zullen de buitenlandse militairen hun Afghaanse collega's trainen.

Toegewijd
Na de overgang zal Afghanistan niet alleen staan, bezwoer de Amerikaanse president Barack Obama. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zei dat de landen 'toegewijd blijven aan ons doel, een veilig en democratisch Afghanistan in een stabiele regio'.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Afghaanse president Hamid Karzai tekenden vorige week in Berlijn een contract dat Afghanistan na 2014, wanneer de Duitse militairen vertrokken zijn, verzekert van hulp bij de wederopbouw. Merkel kondigde aan jaarlijks 150 miljoen euro beschikbaar te zullen stellen.

Lees verder na de advertentie

Nederland
Nederland heeft tijdens de NAVO-top gehamerd op een betere Afghaanse economie om te voorkomen dat het land weer afglijdt naar het radicaalislamitische Talibanregime. De afhankelijkheid van de papaverteelt moet verdwijnen, stelde premier Mark Rutte vandaag na afloop van het overleg.

Nederland heeft er nadrukkelijk op gewezen dat het verbeteren van de Afghaanse economie absoluut noodzakelijk is. Afghanistan moet weg komen van die vreselijke papaverteelt en een gezondere economie ontwikkelen, stelde Rutte. 'Op dit moment wordt in Afghanistan meer dan 100 procent van de wereldbehoefte aan opium geproduceerd.'

Ook na 2014, als de internationale gevechtstroepen zich hebben teruggetrokken, moet het buitenland Afghanistan met investeringen, kennis en hulp terzijde te staan. Dit om te voorkomen dat de 'grote investeringen die we hebben gedaan, verloren gaan', aldus Rutte.

Premier Rutte vandaag op de NAVO-top © afpHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie