Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Advocatenkantoor uit Paradise Papers sleept Britse media voor de rechter

Home

Jan Kleinnijenhuis

Het pand in Bermuda waar het kantoor van Appleby huist. © Getty Images

Appleby, de juridisch dienstverlener waarvan de administratie centraal staat in de recente Paradise Papers-publicaties, sleept de Britse mediaorganisaties The Guardian en BBC voor de rechter. 

Het advocatenkantoor eist schadevergoeding en overhandiging van alle documenten die BBC en The Guardian van Appleby in bezit hebben.

Lees verder na de advertentie

De Paradise Papers lieten recent zien hoe vermogende individuen en bedrijven op grote schaal belasting ontwijken. Appleby voorziet ze daarbij van juridisch advies, en tot 2016 via de inmiddels afgestoten dochter Estera ook van trustdiensten. De administratie van Appleby kwam in handen van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, die ze via het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ deelde met 96 mediaorganisaties wereldwijd.

Voor zover bekend zijn BBC en The Guardian de enige nieuwsorganisaties die door Appleby aangeklaagd worden. Het bedrijf stelt het slachtoffer te zijn van een cyberaanval waarin zijn data gestolen is. De verhalen die over de documenten zijn gepubliceerd zijn niet in het publieke belang, aldus Appleby.

Zowel The Guardian als BBC stellen juist dat de publicaties wel degelijk in het publieke belang zijn, en zich te zullen verdedigen in de aanstaande rechtszaak.

Lees ook: Elitekantoor Appleby gaat regelmatig in de fout - maar houdt dat liever intern

Lees meer over belastingontwijking in ons dossier.

Deel dit artikel