Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Advocaten Fortuyn doen aangifte

Home

Van onze verslaggever

AMSTERDAM - De advocaten van de vermoorde Pim Fortuyn hebben gisteren aangifte gedaan tegen collega-politici en journalisten wegens aanzetten tot haat. Onder de aangeklaagden zijn lijsttrekker Thom de Graaf (D66), Marcel van Dam (Vara en de Volkskrant), Rob Oudkerk (PvdA), Matty Verkamman (Trouw) en de hele redactie van NRC Handelsblad.

De strafpleiters G. Spong en O. Hammerstein zeggen in hun aangifte dat de politicus Fortuyn ruim voordat hij op 6 mei werd doodgeschoten hun hulp had ingeroepen. Hij wilde dat de advocaten actie zouden ondernemen 'ingeval hij vermoord zou worden', staat in de aangifte. Die maatregelen zouden genomen moeten worden 'tegen degenen die bijgedragen hebben aan het ontstaan van een vijandige sfeer jegens hem'. In de aangifte zeggen Spong en Hammerstein dat zij zich bewust zijn van de 'precaire maatschappelijke situatie' waarin ons land zich bevindt. Daarom benadrukken ze dat ze de aangeklaagden 'niet beschouwen als uitlokkers van de moord'. De aangifte heeft louter betrekking op het aanzetten tot haat en wat Fortuyn noemde het 'demoniseren' van zijn persoon. De LPF ondersteunt de aangifte, aldus de advocaten.

Zowel voor de Vara-tv als in de Volkskrant zou Marcel van Dam Fortuyn geassocieerd hebben met nazisme tijdens de oorlog. VVD-Voorzitter Bas Eenhoorn, Thom de Graaf en PvdA'er Rob Oudkerk wordt hetzelfde verweten. Zij brachten hem in verband met Hitler, Mussolini en Mussert. NRC Handelsblad wordt aangeklaagd vanwege een commentaar waarin het gaat over een open samenleving, waarin ,,we ons de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden. Het is een grote schande dat we zestig jaar na dato een politicus in ons midden daaraan moeten herinneren''.

Matty Verkamman (Trouw) omschreef Fortuyn in een sportcolumn als 'een man met de intelligentie van Hitler en de charme van Heinrich Himmler'. Hoewel de schrijver daar in dezelfde column weer half op terugkwam, heeft de hoofdredactie van Trouw Fortuyn kort daarop schriftelijk excuses aangeboden. Ook memoreerde de hoofdredactie in de krant dat deze uitlating de krant niet had mogen halen. De advocaten menen dat die verontschuldigingen voor de werking van het haat-artikel 137d Wetboek van strafrecht er niet toe doen. Journalist Peter Storm van De Socialist noemde de voorman van Lijst Pim Fortuyn (LPF) expliciet racist en fascist.

Volgens de advocaten hebben de gedaagden een strafrechtelijke grens overschreden. Op 137d -aanzetten tot haat- staat een maximale celstraf van een jaar.

De journalistenvakbond NVJ vindt de aangifte een aanslag op de persvrijheid en overweegt een aanklacht tegen de advocaten in te dienen.

Deel dit artikel