Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Advocaat keert terug naar speelplan met vierde (schaduw)spits Peter van Vossen is zijn plaats weer kwijt aan Bryan Roy

Home

MATTY VERKAMMAN

AMSTERDAM - Het Nederlands elftal keert terug naar het systeem met de vierde (schaduw)spits. Bondscoach Dick Advocaat liet Oranje zaterdag in de gebruikelijke oefenpartij tegen Jong Oranje (10) weer spelen op de manier, die ook het uitgangspunt was voor het WK-toernooi in Amerika.

Het is aannemelijk dat de nationale ploeg woensdagavond bij de EK-aftrap in Luxemburg ook weer in dit, internationaal door geen enkele andere landenploeg gehanteerde concept, zal spelen. Advocaat: “Ik ben er nooit van overtuigd geweest dat je in een defensievere opstelling betere resultaten behaalt.”

In de zo bijzondere klimatologische omstandigheden van Washington en Orlando, bleek de tactiek met drie verdedigers, drie middenvelders en vier aanvallers moeilijk te realiseren. Halverwege de wedstrijd tegen België schakelde Advocaat over op een driemansvoorhoede. De diepste spits Ronald de Boer werd toen vervangen door middenvelder Rob Witschge, waarna de oorspronkelijk als schaduwspits uitgespeelde Dennis Bergkamp in de punt van de aanval kwam te staan. Op die positie speelde Bergkamp tegen de Belgen ineens voortreffelijk. Nadien kwam Ronald de Boer alleen in het laatste duel tegen Brazilië nog even als invaller voor Frank Rijkaard in het veld. In de achtste finale tegen Ierland en ook tegen de Brazilianen bleef Bergkamp de diepste spits.

Zoals het er nu naar uitziet, komt Ronald de Boer woensdag weer op een andere positie te spelen. De aanvaller die vorig seizoen bij Ajax als diepste spits wel een goede combinatie met Jari Litmanen vormde, maar wegens een groot gebrek aan productiviteit intussen naar het middenveld is teruggehaald speelde zaterdag in het Olympisch Stadion als schaduwspits achter Johnny Bosman. Advocaat koos voor deze basisformatie: Ed de Goey; Danny Blind, Stan Valckx, Frank de Boer; Aron Winter, Wim Jonk, Rob Witschge; Marc Overmars, Ronald de Boer, Johnny Bosman, Bryan Roy. Vlak na rust maakte Frank de Boer in het weinig inspirerende wedstrijdje over twee keer 35 minuten het enige doelpunt. Jong Oranje, dat morgen in Esch sur Alzette ook aan het kwalificatietoernooi voor de jeugd onder 21 jaar begint, was versterkt met Edwin van der Sar en John de Wolf.

Gelet op de basisopstelling heeft Peter van Vossen zijn plaats weer verspeeld aan Bryan Roy. In Amerika begon Roy alleen tegen Saoedi-Arabië en België in de basis. Zaterdag behoorde de bij Ajax ook niet van een basisplaats verzekerde Van Vossen in de tweede helft met Arthur Numan en Peter Bosz tot de invallers. Van Vossen kwam in het veld voor Bosman. Het verontrustte Advocaat nogal dat Bosman last had van een blessure aan de achillespees. Even wekte de bondscoach zelfs de indruk dat het spelen van Bosman in Luxemburg onzeker zou zijn. De aanvaller die bij Anderlecht ook al geen basisplaats heeft, kent zelf geen twijfels. Bondsarts Frits Kessel bevestigde dat het bij de spits om een oude, bekende blessure gaat. Bosman: “Ik heb er al twee jaar last van, maar nog niet één keer heb ik er een wedstrijd door gemist. Met een goede warming-up verdwijnt de pijn. Tegen het einde van een wedstrijd komt die pijn wel steeds weer terug. Eigenlijk zou het beter zijn om eens twee maanden rust te nemen, maar ja, dat is moeilijk hè in het topvoetbal.”

Johnny Bosman is Oranje's specialist bij uitstek in interlands tegen kleine ploegen. Van zijn zestien doelpunten voor de nationale ploeg maakte hij er negen tegen Cyprus en drie tegen San Marino. Bosman speelde tot dusverre 27 interlands. In die serie kwam hij negentien keer niet tot scoren.

Deel dit artikel