Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Advocaat boos over 'afluisteren' in huis van bewaring

Home

ROTTERDAM (ANP) - Het huis van bewaring De Schie in Rotterdam heeft mogelijk een vertrouwelijk gesprek tussen advocaat mr. A. Baaijens en een gedetineerde afgeluisterd. Dat beweren Baaijens en zijn collega mr. N. Meijering. Zij hebben zich beklaagd bij minister Sorgdrager.

Dinsdag sprak Baaijens met zijn cliënt, de hoofdverdachte in een omvangrijke drugszaak. Plotseling klonk een ruisend geluid in de spreekkamer. Er bleek een microfoonverbinding te bestaan met de kamer ernaast. Bovendien waren de twee ruimten voorzien van een ruit die maar in één richting doorzichtig was.

Het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en gedetineerden is niet toegestaan, zo blijkt uit een arrest van de Hoge Raad in april 1995.

Justitie ontkent dat er doelbewust is afgeluisterd. Woordvoerder L. Poppes: “De geluidsverbinding wordt alleen gebruikt tussen gedetineerden en hun bezoek in de andere kamer. De glasscheiding is op die momenten van twee kanten doorzichtig. Gesprekken met advocaten vinden altijd plaats in één kamer. Als de verbinding nog open heeft gestaan, dan is dat nogal slordig. De kamer ernaast was leeg, dat heeft de advocaat ook gezien.”

Deel dit artikel