Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Advies aan minister: Doorbreek patent peperduur medicijn

Home

Edwin Kreulen

© anp

Farmaceuten die onaanvaardbaar hoge prijzen blijven vragen voor gepatenteerde medicijnen, moeten worden aangepakt met dwanglicenties.

Daarmee kan de overheid het patent doorbreken en concurrenten van de halsstarrige medicijnenproducent ook de mogelijkheid geven hetzelfde middel te maken. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) bieden internationale verdragen de mogelijkheid voor dit ultieme wapen tegen de macht van farmabedrijven.

Lees verder na de advertentie
Op dit moment is zowel de samenleving als de individuele patiënt de dupe

Pauline Meurs, voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving

Het gaat om het groeiend aantal medicijnen die aantoonbaar werken maar waarvoor de ontwikkelaars prijzen vragen die een zo forse aanslag op het gezondheidsbudget doen dat andere zorg erdoor wordt verdrongen. Sip concluderen dat het nu eenmaal te duur is zolang het patent nog loopt, is volgens de RVS in strijd met de plicht van de overheid om de gezondheid van alle burgers te bevorderen.

De afgelopen jaren liepen onderhandelingen tussen overheid en farmaceuten steeds hoger op. Vorige maand werd een middel tegen taaislijmziekte op het nippertje alsnog vergoed. Daarvoor geldt echter hetzelfde als voor andere middelen: de kans is groot dat de uitgaven aan deze medicijnen toch andere zorg verdringen. Zeker is dat niet, de uiteindelijke prijs is geheim. 

Er komt echter nog een hele nieuwe lading medicijnen aan die vaak nog duurder zijn. "Op dit moment is zowel de samenleving als de individuele patiënt de dupe", zegt RVS-voorzitter Pauline Meurs.

Patentmisbruik 

De RVS overhandigt vanmiddag een advies over medicijnprijzen aan Bruno Bruins, de minister van volksgezondheid die de farmacie in zijn portefeuille heeft. Volgens het adviesorgaan is patentmisbruik door bedrijven niet de enige oorzaak van de exploderende kosten van medicijnen. Goed onderzoek moet niet worden overgelaten aan bedrijven. Apothekers kunnen vaker zelf medicijnen bereiden, een goedkoper alternatief. En artsen moeten hun patiënt stimuleren via internet geschikte medicijnen te bestellen in het buitenland.

Lees ook: Achtbaan voor taaislijmpatiënt: tegen welke prijs wint het kabinet de strijd om duur medicijn?

Lees ook: Hoogleraar: Betaal fabrikant van duur medicijn alleen als het aanslaat

Deel dit artikel

Op dit moment is zowel de samenleving als de individuele patiënt de dupe

Pauline Meurs, voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving