Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Advertentie volgens Wilders onnozel

Home

Jaap Meijers

Opnieuw werd zijn naam niet genoemd, maar voelde hij zich direct aangesproken. Precies zoals na de kersttoespraak van koningin Beatrix reageerde PVV-leider Geert Wilders geërgerd en fel. Dit keer op een grote advertentie voor meer verdraagzaamheid in Nederland, vandaag in dagblad Trouw.

 • Lees de tekst van de advertentie
 • Veel reacties op het commentaar
 • Een lange rij prominenten kocht een extra voorpagina van de krant. Daarop plaatsten zij hun slogan voor het nieuwe jaar: Benoemen en Bouwen. Ze pleiten vervolgens voor herstel van de openheid en tolerantie in Nederland.

  De ondertekenaars van de advertentie hebben kritiek op de huidige toon van discussies over religie en minderheidsgroepen. Net zoals de koningin had. De Benoemers en Bouwers schrijven: „Serieuze lastige vraagstukken worden versimpeld tot ongenuanceerde en polariserende oneliners. Daardoor worden problemen niet opgelost maar versterkt. Zo raakt Nederland verstrikt in een neerwaartse spiraal van intolerantie en onverschilligheid. Dat is een doodlopende weg".

  Geert Wilders kwam onmiddellijk met een kribbige reactie. Hij noemt de ondertekenaars 'onnozele en naïeve dwazen' en omschrijft ze als 'dhimmi's'. Daarmee vergelijkt hij ze met niet-moslims die zich uit vrees onderdanig gedragen ten opzichte van moslims. De aanvoerder van de Partij voor de Vrijheid: „De islam verdient geen respect, maar moet fel worden bestreden als intolerante en fascistische ideologie".

  Dat zien de ondertekenaars anders, onder wie oud-politici Ben Bot, Elco Brinkman, Erica Terpstra, Joris Voorhoeve, Ina Brouwer, Pieter Jan Biesheuvel, Marleen Barth, Ella Kalsbeek, Hans Dijkstal en Gijs de Vries. Op de lijst staan verder vertegenwoordigers van de werkgevers- en werknemersbonden en uit de onderwijswereld. Schaatsers als Jeroen Straathof en Yvonne van Gennip tekenden mee, net als trainer Foppe de Haan of schrijfster Désanne van Brederode en ondernemer Harry Mens.

  Ze tekenden allemaal in het spoor van Doekle Terpstra, de voorzitter van de HBO-raad.

  Dat verklaart ook waarom Wilders zich direct aangesproken voelde, want onlangs botste hij met dezelfde Terpstra, toen de onderwijsbestuurder in een soortgelijke oproep in Trouw klaagde 'VerWildering' van de samenleving.

  Wilders merkte afgelopen weekeinde opnieuw hoe de bedreigingen aan zijn adres door gaan. Hij liet weten dat er op de internetsite GeenStijl een filmpje is geplaatst, waarop zijn onthoofding in scene werd gezet.

  Deel dit artikel