Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Adoptie van gezond Chinees kind blijft gewoon mogelijk

Home

Maartje Bakker

Adoptie van gezonde kinderen uit China is omstreden. Toch zien niet alle Nederlandse adoptiebureaus af van het koppelen van aspirant-ouders aan Chinese kinderen.

Het blijft voor Nederlandse ouders mogelijk een gezond kindje uit China te adopteren, ook al zijn misstanden niet uit te sluiten. Stichting Kind en Toekomst blijft bemiddelen tussen Nederlandse aspirant-ouders en Chinese kinderen. In 2008 verliep de adoptie van de meeste Chinese kinderen door Nederlanders via dit bureau.

Gisteren berichtte Trouw dat adoptie uit China niet langer noodzakelijk is. Er zijn in het Aziatische land zelf genoeg ouders die zich over een kind uit een tehuis willen ontfermen. Nog steeds komen de meeste geadopteerde kinderen in Nederland uit China, al daalt hun aandeel – tot veertig procent in 2008.

De laatste jaren kwamen misstanden bij de adoptie uit China aan het licht. Het vermoeden bestaat dat enkele kindertehuizen buitenlandse adoptieouders voorrang geven, omdat die een grotere som geld meebrengen dan Chinese paren. Ook lieten sommige ouders naar verluidt hun pasgeborene naar een kindertehuis brengen als vondeling, om daarvoor een flink bedrag te incasseren.

Voor Wereldkinderen, het grootste Nederlandse adoptiebureau, zijn de misstanden aanleiding om adoptie van gezonde Chinese kinderen af te bouwen. Sinds mei 2008 kunnen ouders zich er niet voor aanmelden.

Martien Miedema, woordvoerster van Wereldkinderen, legt uit: „Toen een delegatie van het China Centre of Adoption Affairs (CCAA) een bezoek bracht aan Nederland, is er gezegd dat er geen ouders meer nodig zijn voor de adoptie van gezonde Chinese kinderen. Dat zag je ook al aan de snel oplopende wachttijden. Bovendien is het door een gebrek aan achtergrondinformatie niet te zeggen of er sprake is van een illegale situatie. De kinderen worden als vondeling in het kindertehuis gebracht, maar je weet niet wat daar aan vooraf is gegaan.”

Stichting Kind en Toekomst, daarentegen, vertrouwt de Chinese organisatie voor adoptiezaken. Directeur Bertie Treur: „China doet zijn uiterste best voor lokale adoptiemogelijkheden. Soms wordt een kindje op het laatste moment teruggetrokken, omdat er toch nog Chinese adoptieouders zijn gevonden.”

Het artikel in Trouw is voor de SP aanleiding voor het stellen van Kamervragen. De minister van justitie zal gevraagd worden of hij bereid is een moratorium (opschorting, red) in te stellen voor zulke kinderen.

Deel dit artikel