Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

ADHD-dieet roept grote twijfels op

Home

Van onze redactie wetenschap

amsterdam - – Het succes van het strenge ADHD-dieet wordt mogelijk grotendeels verklaard door de hoge verwachtingen van ouders en hun kinderen. Het dieet vormt zo’n grote investering dat een kind zich wel beter móet voelen.

Dit stelt Marina Danckaerts, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Katholieke Universiteit Leuven, in reactie op het dieetonderzoek dat Nederlandse wetenschappers deze week in The Lancet publiceren. Twee op de drie kinderen zouden van hun ADHD afkomen dankzij een eliminatiedieet, waarbij ze aanvankelijk maar heel weinig dingen mogen eten.

Op zich geeft de nieuwe studie Danckaerts hoop dat dit dieet bij sommige kinderen een alternatief kan zijn voor pillen. Maar ze betwijfelt of werkelijk twee derde van de kinderen er baat bij heeft.

Haar belangrijkste punt van kritiek is dat de ouders en kinderen wisten wie het echte ADHD-dieet kreeg en wie alleen gezonde voeding. Dit kan een sterk verschil in verwachting hebben gewekt, en daarmee ook in gemelde effectiviteit. Danckaerts: „De kinderartsen die het gedrag na vijf weken beoordeelden, wisten weliswaar niet tot welke groep een kind behoorde, maar ze moesten hun beoordeling baseren op wat de ouders vertelden.” Zo kan de waarneming te positief zijn gekleurd.

Een ander bezwaar is dat het veronderstelde werkingsmechanisme niet deugde. De onderzoekers hadden vooraf bedacht welke voedingsmiddelen problemen zouden geven, op basis van de kans op een allergische reactie. Maar van die voorspelling klopte niets, allergieën speelden geen rol. „We moeten ook afwachten of het gunstige effect van de eerste weken aanhoudt”, zegt Danckaerts. Zij raadt daarom af om het dieet al op grote schaal in te voeren.

Dat moet juist wel gebeuren, vindt hoofdonderzoekster Lidy Pelsser, van oorsprong dierenarts en psycholoog. Ze werkt bij het ADHD Research Centrum in Eindhoven en promoveert in oktober op het onderzoek. Pelsser wil dat jonge ADHD-patiëntjes tussen twee en vier jaar onmiddellijk het dieet krijgen. „Zo voorkom je dat ze op school vastlopen.” Zij stelt dat er al acht onderzoeken zijn verschenen waar het ADHD-dieet gunstig uitrolde. „De psychiatrie heeft het dieet jarenlang genegeerd. Dat kan nu niet langer.”

Pelsser gelooft niet dat het dieet werkt dankzij hoge verwachtingen. „Kinderen hebben vaak alles al geprobeerd voor ze hier komen. Niets hielp. En dan zouden ze van dit dieet hoge verwachtingen hebben?” Voor haar is het zonneklaar dat er een biologische oorzaak achter zit. „Het ene kind krijgt problemen van pindakaas, het andere van vanillevla, enzovoort. Dit duidt op een biologisch mechanisme.”

Voor 780 euro kunnen ouders hun kind in Eindhoven aan het dieet onderwerpen. Pelsser geeft ook privébehandelingen, maar het is haar niet om het geld te doen. „Als dierenarts verdiende ik meer.”

Deel dit artikel