Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Actie GroenLinks tegen uitzetten minderjarigen is gratuit

Home

Cyntha van Gorp

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. © ANP

ANALYSE - Gewetensvol, in de openbaarheid en bereid om verantwoordelijkheid af te leggen. Zolang die drie ingrediënten aanwezig zijn, staat niets gemeenten in de weg om dwars te gaan liggen bij de uitzetting van minderjarige vreemdelingen, meent GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Sterker nog: zaterdag deed de parlementariër een oproep in Trouw tot bestuurlijke ongehoorzaamheid om zo het uitzetbeleid van minister Leers (asiel) te frustreren.

Wat Dibi betreft hoeven gemeenten niet mee te werken aan uitzetting van minderjarige asielzoekerskinderen tot het zogeheten wortelingsvoorstel van PvdA en ChristenUnie na de zomer in de Kamer is behandeld. Met dit initiatiefvoorstel komen gezinnen met kinderen die langer dan acht jaar in Nederland verblijven en hier dus 'geworteld' zijn, in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Voorwaarde is wel dat ze hebben meegewerkt aan hun eigen asielprocedure en het dus aan de overheid ligt dat ze al zo lang hier zijn.

Dat GroenLinks voorstander van dit initiatiefwetsvoorstel is, is geen nieuws. De partij startte de onlinepetitie 'Kinderpardon' waarmee ze in de samenleving steun verwierf voor het wortelingswetsvoorstel. Ook mobiliseerde Dibi bijna 180 gemeenteraden om bij Leers erop aan te dringen om diezelfde wet over te nemen. Tevergeefs overigens; Leers blijft tegenstander van het plan.

Nu de bewindsman niet gevoelig voor de acties blijkt en de behandeling van het initiatief van PvdA en ChristenUnie nog even op zich laat wachten, kiest Dibi voor de buitenparlementaire weg om de ongeveer zevenhonderd kinderen om wie het gaat in Nederland te houden.

Dat is opvallend, aangezien Kamerleden bij uitstek beschikken over instrumenten waarmee ze wetten en regelgeving naar hun hand kunnen zetten. Via moties en initiatiefwetsvoorstellen kan Dibi de zaken naar zijn hand zetten, zolang hij maar genoeg medestanders weet te organiseren. Dat een Kamermeerderheid nu de huidige wetgeving verkiest boven verandering van de wet, is zuur voor Dibi maar maakt de werkwijze van Leers niet minder democratisch gerechtvaardigd.

Daar komt bij dat deze actie een grote mate van vrijblijvendheid heeft. Met het doen van de oproep, is er immers nog niet één uitzetting gedwarsboomd. Het is aan de gemeenten om aan Dibi's hartenkreet gehoor te geven en bovendien de eventuele consequenties te dragen. Zo bezien lijkt deze GroenLinks-actie vooral een demonstratie van medemenselijkheid die niets kost.

Wat dat betreft getuigt de buitenparlementaire route die Geert Wilders onlangs koos van meer lef. Die stapte naar de rechter toen hij het onderspit delfde bij de kwestie rond de instelling van een Europees noodfonds. Wilders wilde de stemming daarover over de verkiezingen heen tillen om zo de kiezer ook invloed te geven, maar wist daar in de Kamer geen meerderheid voor bij elkaar te sprokkelen. De rechter wees de vorderingen van Wilders af, maar daardoor wist wel iedereen gelijk waar hij aan toe was.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie