Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Achttien aangiftes van Turkse Amsterdammers

Home

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan 'barst het van de verwensingen'. © ANP

Bij de politie zijn de afgelopen anderhalve maand achttien aangiftes binnengekomen van Turkse Amsterdammers die bedreigd of geïntimideerd zouden zijn na de mislukte staatsgreep in Turkije. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vandaag tegen de gemeenteraad.

Volgens de burgemeester 'barst het van de verwensingen, maar dat is iets waar politie en justitie weinig mee kunnen'. Voor een strafbaar feit moet sprake zijn van bedreiging of intimidatie, zei Van der Laan. Hij vond het aantal aangiften nog meevallen, zo reageerde hij na de zorgen die raadsleden over de situatie uitten.

De gevolgen van de staatsgreep zijn volgens Van der Laan in 'alle straten van alle hoofdsteden goed te merken'. Hij heeft wel het idee dat het in Amsterdam een stuk rustiger is dan in Rotterdam en Deventer, waar de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap merkbaar zijn opgelaaid sinds de mislukte staatsgreep. Zo werd bij een aan Gülen verwante stichting in Deventer brand gesticht en gingen bij een instelling in Rotterdam stenen door de ramen.

Intimidatie en pesterijen
Eerder vandaag zei de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) dat er deze week minimaal 150 leerlingen niet naar de basisschool zijn gegaan, omdat ze te maken hebben met intimidatie en pesterijen als gevolg van de Turkse spanningen. In het middelbaar onderwijs is het aantal thuisblijvers nog moeilijk vast te stellen, omdat die net zijn begonnen.

De gemeente zet extra leerplichtambtenaren in om het gesprek aan te gaan met ouders die scholieren thuis houden. Ook is er een coördinatiepunt waar hulp wordt geboden om kinderen over te plaatsen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie