Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Achtbaanbouwer Vekoma failliet

Home

Van onze redactie economie

VLODROP - Vekoma, de grootste bouwer van achtbanen ter wereld, is failliet. Het bedrijf in het midden-Limburgse Vlodrop stuurde gisteren de overgebleven 240 werknemers naar huis.

In april werden al honderd werknemers ontslagen omdat er te weinig opdrachten voor het bedrijf waren. Pretparken bouwen minder achtbanen. De directie hoopt dat het failliete bedrijf de activiteiten in afgeslankte vorm kan voortzetten.

Advocaat Jef Welling van Vekoma wijt de ondergang van het bedrijf aan de malaise bij de pretparken. Met nieuwe attracties beconcurreren de centra elkaar keihard. Daarvoor is in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd. Nu maken de parken pas op de plaats en blijven de opdrachten uit.

Volgens Welling hebben de pretparken het moeilijk. Ze hebben zich flink in de schulden gestoken en door het slappe zomerweer valt het aantal bezoekers tegen. Bovendien maken gezinnen door de economische voortuitgang eerder verre reizen dan dagtochtjes.

De luwte komt op het moment dat Vekoma net grote plannen had gemaakt. Het bedrijf signaleerde namelijk dat ieder park een eigen spektakel wil en heeft veel types achtbanen ontwikkeld. Bij de ene zit de passagier bijvoorbeeld in een karretje boven op de rails en bij de andere hangt hij in een stoel eronder. In de ontwikkeling is veel geld gaan zitten en daarom is het bedrijf arm geworden. Het prijskaartje voor een achtbaan varieert van 10000 tot 15000 gulden.

Vekoma kan niet meer aan de verplichtingen voldoen. Het bedrijfsterrein is verpand aan de banken. Welling hoopt dat het bedrijf met nieuwe investeerders en na overleg met de banken het hoofd toch boven water kan houden. De jaaromzet van Vekoma was jarenlang 150 tot 180 miljoen gulden. Het laatste jaar verschrompelde de verkoop tot 75 miljoen gulden.

Vekoma begon in 1926 onder de naam Veldkoning. Er werden ploegen en andere machines voor de landbouw gemaakt. Vanaf het begin van de jaren vijftig oriënteerde het bedrijf zich door malaise in de agrarische industrie op de fabricage van grote staalstructuren voor de mijnbouw. De naam Veldkoning Machinefabriek werd afgekort en zo ontstond Vekoma.

Nadat ook in de mijnbouw slechte tijden aanbraken en de petrochemie haar intrede deed, ging Vekoma mee in de trend. Vanaf 1961 richtte het bedrijf zich op de productie van stalen pijpen voor de petrochemische industrie. Stoeien met stalen pijpconstructies leidde in 1967 tot de vervaardiging van het eerste reuzenrad.

Vanaf 1983 legde Vekoma zich volledig toe op pretpark-attracties, vooral achtbanen. Vekoma leverde die onder meer aan de Efteling, Phantasialand en Walibi. De afzet van producten was wereldwijd. Bekende succesnummers van Vekoma zijn onder meer de Boemerang en de Invertigo. Vekoma had twee vestigingen in Limburg. Ook in China en Singapore werden vestigingen geopend.

Deel dit artikel