Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Acht jaar celstraf voor oud-presentator Frank Masmeijer

Home

Redactie

Oud-tv-presentator Frank Masmeijer is veroordeeld wegens drugssmokkel. © ANP Kippa
Update

Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer (56) is vrijdag veroordeeld tot acht jaar celstraf vanwege drugssmokkel. 

De rechter in Antwerpen legde bovendien een boete van 48.000 euro op en bepaalde dat hij direct terug naar de gevangenis moet. Volgens de rechter staat vast dat Masmeijer betrokken was bij de invoer van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. De voormalig NCRV-televisiester heeft er als opdrachtgever voor gezorgd dat de pallet bananen waarin de drugs was verstopt werd opgehaald in de haven. Het levert hem een veroordeling op voor drugsimport, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Lees verder na de advertentie
Hij heeft altijd stellig ontkend en zijn hoofd in het zand gestoken, maar ik heb hem voorbereid op een stevige veroordeling

Kris Vincke, advocaat van Frank Masmeijer

Internationale drugsbende

Tegen Masmeijer was zeven jaar celstraf geëist. De rechter motiveert niet waarom de straf hoger uitvalt dan de eis, maar wijst alleen naar de ernst van de feiten, zoals de waarde van de cocaïne (23 miljoen euro) en het gewelddadige karakter van de internationale drugsbende. De rechtbank denkt dat Masmeijer alleen voor zijn eigen gewin heeft meegedaan en gelooft niet dat hij financieel aan de grond is geraakt. 

Als showmaster maakte Masmeijer in de jaren tachtig naam. Met programma's als 'Dinges' en 'De Holidayshow' kluisterde hij miljoenen kijkers aan de buis. Na zijn tv-carrière vertrok hij naar België en zette daar horecazaken op.

Bewijzen

Zijn advocaat Kris Vincke zei dat de hoge straf een schok zal zijn voor Masmeijer. "Hij heeft dit zeker niet verwacht. Hij heeft altijd stellig ontkend en zijn hoofd in het zand gestoken, maar ik heb hem voorbereid op een stevige veroordeling omdat er in het dossier ook bewijzen tegen hem staan."

De raadsman denkt dat de rechtbank een stevig signaal wil afgeven, omdat de vondst van de cocaïne destijds de grootste ooit in de Antwerpse haven was. Masmeijer maakte deel uit van een grote groep verdachten. De hoogste straf voor de hoofdverdachte vrijdag was tien jaar celstraf, het maximum.

Masmeijer werd in 2014 aangehouden voor de cocaïnesmokkel. Hij zat tien maanden in voorarrest en werd toen vrijgelaten in afwachting van de uitspraak in zijn rechtszaak. Masmeijer was niet bij de uitspraak aanwezig. Vincke gaat ervan uit dat zijn cliënt in hoger beroep wil, maar ook dan moet hij terug naar de gevangenis.

NCRV-gezicht

De oud-voetballer van Go Ahead Eagles maakte in 1985 zijn tv-debuut als presentator van de 'Helemaal alleen in je eentje show' en werd het gezicht van de NCRV. Hij was een van de laatste entertainers met een grote show. 

In het spelletje 'Dinges' ('Je weet het maar hoe heet het') moesten volwassenen woorden raden die door kinderen werden omschreven. Ook presenteerde Masmeijer liefdadigheidsprogramma's en het muziekprogramma 'G'oud en nieuw'. In 1994 beëindigde de NCRV de samenwerking.  

De tekst loopt door onder de video

Rond het afscheid van Masmeijer was veel tumult, meldt het Instituut voor Beeld en Geluid. Zo zou hij in zijn laatste show een persoonlijke vriend een droomreis hebben laten winnen.

Masmeijer werkte nog voor de Duitse omroep WDR en nam voor John de Mol dertig afleveringen in een week op van de sportquiz 'Aanvalluh!!' Het einde van de zender Sport7 betekende ook het einde van zijn tv-carrière.

De laatste maanden kreeg Masmeijers rechtszaak veel aandacht. Zo zond SBS6 op 14 september de documentaire 'De Zaak Masmeijer' uit van onderzoeksjournalist Thijs Zeeman. Ook verscheen die dag Masmeijers autobiografie.

Deel dit artikel

Hij heeft altijd stellig ontkend en zijn hoofd in het zand gestoken, maar ik heb hem voorbereid op een stevige veroordeling

Kris Vincke, advocaat van Frank Masmeijer