Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Abu Zayd grootste kanshebber bij islamitische theologieprijs

Home

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Hij staat met twee boeken op de lijst van vijf genomineerde titels: de vorig jaar overleden koranwetenschapper Nasr Abu Zayd lijkt postuum de grootste kanshebber voor de Pracht van de Theologie Prijs voor het beste islamitische theologische boek van de afgelopen tien jaar.

De prijs, die over twee weken wordt uitgereikt, is een initiatief van het islamitisch 'platform voor kritische denkers' Nieuwemoskee. Het is een antwoord op de Nacht van de Theologie, waar vorige maand prijzen werden uitgereikt voor het beste christelijke theologische boek en de meest spraakmakende christelijke theoloog.

Redacteur Ceylan Weber van Nieuwwij lichtte eerder in Trouw toe dat een prijs voor islamitische theologie gewenst is. "Onder islamitische theologen in Nederland is een kritisch geluid aanwezig. Dat ontwikkelt zich snel."

Naast de werken van Abu Zayd zijn er boeken genomineerd van theoloog Mohamed Ajouaou ('Imam achter tralies'), geestelijk verzorger Abdulwahid van Bommel ('Valt er nog wat te lachen met die moslims') en van universitair docent islam & humanisme Abdelilah Ljamai ('Inleiding tot de studie van de Koran').

Ajouaou en Van Bommel maken ook kans op de prijs voor meest spraakmakende islamitisch theoloog van Nederland. Ook Nieuwwij-redacteur Weber is daarvoor genomineerd, maar de organisatie van de Pracht van de Theologie benadrukt dat de nominaties tot stand zijn gekomen door suggesties van het publiek en een onafhankelijke jury.

Deel dit artikel