Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Abraham Kuyper trekt te veel Zuid-Koreanen

Home

REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Theologische Universiteit beperkt het aantal Aziatische promovendi

De Theologische Universiteit Apeldoorn heeft een stop ingesteld op het aantal promovendi uit Zuid-Korea. Dat bevestigt Herman Selderhuis, hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de universiteit. De theologieopleiding schoolt predikanten voor de christelijke gereformeerde kerken, een behoudend protestants kerkgenootschap met ongeveer 75.000 leden en zo'n 180 lokale gemeenten. In tien jaar tijd is het aantal Koreaanse masterstudenten en promovendi aan de Apeldoornse universiteit verdubbeld. "Het worden er te veel", zegt Selderhuis.

Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen (de theologische opleiding die uitgaat van de vrijgemaakt-gereformeerde kerken) mogen zich in Koreaanse belangstelling verheugen.

De toestroom van theologen is te danken aan de populariteit van het Nederlandse calvinisme in Zuid-Korea. Calvinistische kopstukken als Abraham Kuyper en Herman Bavinck, uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw, worden in Zuid-Korea als onverminderd actueel gezien. "Ik zie Kuyper als mijn voorganger als theoloog", zegt Haemoo Yoo, hoogleraar systematische theologie aan de universiteit van Cheonan. "Hij wist iets heel specifieks Nederlands naar voren te brengen in zijn theologie. Een eigen identiteit is belangrijk. Ook in de theologie. Daaraan hebben we ook iets in mijn land."

In Nederland staat het calvinisme dit weekend voor even weer in de schijnwerpers. In het Gelderse Beesd wordt zaterdag theoloog, geleerde, politicus en staatsman Abraham Kuyper herdacht. Kuyper vestigde zich 150 jaar geleden als predikant in Beesd. In het dorp kwam hij voor het eerst in aanraking met een orthodoxe wijze van geloven die bekend staat als 'bevindelijkheid'. Dit geloof motiveerde hem tot de school- en kerkstrijd, waaraan hij de volgende dertig jaar van zijn leven zou wijden. Kuyper richtte de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Vrije Universiteit in Amsterdam op. Ook was hij oprichter van de politieke partij ARP (opgegaan in het CDA).

In de Sint-Pieterskerk in Beesd zullen zaterdag oud-premier Jan-Peter Balkenende, CDA-voorzitter Ruth Peetoom en Arjan Plaisier, secretaris (scriba) van de Protestantse Kerk Nederland PKN het woord voeren. De herdenking zou al in oktober vorig jaar plaatshebben, maar toen zegden Balkenende en Peetoom af omdat zij naar de begrafenis van oud-premier Martens in Belgiƫ gingen.

Dat steeds meer Koreanen het werk van Kuyper in Nederland willen bestuderen, schrijft rector Wim van Vlastuin van het Hersteld Hervormd Seminarium aan de VU in Amsterdam toe aan het prestige van Nederlandse instituten in Zuid-Korea. "Je merkt dat men graag een promotie heeft aan de VU. Het heeft in Korea status."

religie & filosofie 6|7

Koreanen zijn dol op Kuyper

Deel dit artikel