Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

ABP wil duurzame beleggingsmix naar keuze aanbieden

Home

Joop Bouma

Het ABP streeft serieus naar een groen pensioen, zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann (foto). © Trouw

Pensioenfonds ABP wil een groen pensioen introduceren. "Noem het groen beleggen", zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann. Pensioenfondsen staan wereldwijd onder druk vanwege hun beleggingen in bedrijven die hun winsten halen uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool en olie.

Gisteren publiceerde Trouw de resultaten van een steekproef onder 1448 gepensioneerden en werkenden naar opvattingen over het beleggingsbeleid van pensioenfondsen.

Het onderzoek, uitgevoerd door I & O Research, wees uit dat een meerderheid van de ondervraagden wil dat beleggingen in 'fossiele bedrijven' worden afgebouwd. Pensioendeelnemers willen ook meer invloed op het beleggingsbeleid van hun fondsen.

Het ABP kreeg onlangs een petitie van 11.000 deelnemers die eisten dat het fonds zou stoppen met investeringen in gas, steenkool en olie. Dat gaat voorlopig niet gebeuren, al worden de belangen in steenkool afgebouwd.

Minder dan tien procent
Het grootste pensioenfonds van Nederland wil bedrijven niet uitsluiten, maar wil als aandeelhouder invloed uitoefenen op het beleid van die bedrijven. Het ABP komt deze zomer met een plan om het aandeel duurzame beleggingen te vergroten. Op dit moment wordt nog geen tien procent van het vermogen in duurzame bedrijven gestoken

Het ABP telt 2,8 miljoen deelnemers uit overheid en onderwijs en heeft een belegd vermogen van 373 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Wortmann voelt wel wat voor een soort van keuzepensioen. "Wij zijn aan het bekijken of we aan onze pensioendeelnemers een beleggingsmix op basis van hun eigen voorkeuren kunnen aanbieden. De wet moet ervoor worden aangepast en de sociale partners zullen er mee akkoord moeten gaan.

"We zouden het groen beleggen in principe nu al kunnen aanbieden. De huidige portefeuille met duurzame investeringen omvat dertig miljard euro", zegt Wortmann in een gesprek met Trouw.

Lees vandaag in Trouw meer over het beleggen in fossiele brandstoffen. Louter duurzaam beleggen is nog niet aan de orde, stelt directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds PFZW: "De oude energie is nog altijd nodig".

Lees verder na de advertentie
Het ABP komt deze zomer met een plan om het aandeel duurzame beleggingen te vergroten

© Trouw

Deel dit artikel

Het ABP komt deze zomer met een plan om het aandeel duurzame beleggingen te vergroten