Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aardbeving in zuiden Californië

Home

(Novum/AP) - Het zuiden van de Amerikaanse staat Californië is dinsdag aan het eind van de ochtend opgeschrikt door een aardbeving, gevolgd door een tiental naschokken. Gebouwen stonden in het centrum van Los Angeles secondenlang op hun grondvesten te schudden; kantoorgebouwen werden ijlings ontruimd, maar volgens de brandweer zijn meldingen van schade of slachtoffers tot nog toe uitgebleven.

De beving deed zich voor om 11.42 uur (20.42 uur Nederlandse tijd) en werd gevoeld van Los Angeles tot San Diego en zelfs Las Vegas. De geologische dienst USGS schatte de magnitude voorlopig op 5,8 en het epicentrum lag ongeveer vijftig kilometer van het centrum van Los Angeles in de Chino Hills. Drie van de naschokken hadden een magnitude van 3,8.

Californië behoort tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld. De staat ligt op twee belangrijke tektonische platen en er zijn meer dan driehonderd breuklijnen. Seismografen registreren er elk jaar meer dan tienduizend aardschokken, waarvan het overgrote deel te licht is om gevoeld te kunnen worden. In 1994 vielen bij een aardbeving in San Fernando Valley 72 doden en meer dan negenduizend gewonden, terwijl voor 25 miljard dollar schade werd aangericht.

Deel dit artikel