Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aantal megastallen in vijf jaar verdubbeld

Home

Het aantal megastallen in Nederland is sinds 2005 meer dan verdubbeld. Er zijn op dit moment 242 ’veefabrieken’ met koeien en varkens, tegenover 95 vijf jaar geleden.

Dat heeft Milieudefensie vrijdag laten weten. De organisatie heeft dat berekend op basis van de definitie voor megastallen van Alterra, het kennisinstituut van de Universiteit Wageningen. De gegevens zijn afkomstig van Alterra en het Bestand Veehouderij Bedrijven.

In meer dan de helft van de zeer grote veehouderijen zijn koeien ondergebracht (140). In de 95 megastallen van vijf jaar geleden waren de verhoudingen anders. Toen leefden in 64 veefabrieken varkens en in 31 koeien.

Het merendeel van de megastallen staat in de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland. De enorme stallen zijn niet alleen aan aantasting van het welzijn van de dieren, maar zorgen ook voor grote milieuoverlast door mest. De gezondheid van omwonenden loopt gevaar door de uitstoot van fijnstof en door ziektekiemen, stelt Milieudefensie. Vorig jaar overleed een vrouw door besmetting met de resistente ESBL-bacterie. Deze is ongevoelig voor de meeste in Nederland gebruikte antibiotica.

De veefabrieken zijn een gevolg van schaalvergroting. Vorig jaar telde Nederland ruim 50.000 veehouderijen, tegen ruim 78.000 tien jaar geleden. Daardoor worden per bedrijf steeds meer dieren gehouden. Per jaar worden in Nederland ongeveer 450 miljoen dieren geslacht, bijna 27 dieren per inwoner. Nederland is een van de meest ’veedichte’ landen ter wereld.

De opkomst van de megastallen zorgt voor veel maatschappelijke beroering. Afgelopen voorjaar tekenden honderden hoogleraren en andere wetenschappers een manifest om de intensieve veehouderij om te vormen tot een dier-, mens- en milieuvriendelijke sector. In Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht tekenden bijna 100.000 mensen provinciale burgerinitiatieven tegen megastallen.

Lees verder na de advertentie
Een lid van Milieudefensie bereid zich voor op een actie tegen de bouw van een megastal. (ANP)

Deel dit artikel