Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aantal jeugdbendes met meer dan de helft afgenomen

Home

Redactie

Het aantal jeugdbendes in ons land is vorig jaar voor het vierde jaar op rij gedaald. © anp

Het aantal jeugdbendes in ons land is vorig jaar voor het vierde jaar op rij gedaald. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie na berichtgeving hierover in Trouw vandaag.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman dat er in 2009 nog 1760 hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugdgroepen actief waren. Eind vorig jaar was dit aantal gedaald met meer dan de helft tot 764. Dat komt neer op een daling van 56 procent.

Sinds 2009 worden deze drie probleemgroepen in kaart gebracht. In alle drie de categorieën is een flinke daling waarneembaar. Het aantal hinderlijke jeugdgroepen daalde sindsdien van 1.341 naar 536 (-60 procent), het aantal overlastgevende jeugdgroepen van 327 naar 183 (-44 procent) en het aantal criminele jeugdgroepen van 92 naar 45 (-51 procent).

Geen aangifte
De jeugdbendes beperken zich niet toch hinderlijk hangen in de buurt. De overlast strekt zich vaak uit tot intimidatie en geweld richting de buurtbewoners, straatroven en woninginbraken. Buurtbewoners durven vaak geen aangifte te doen.

Minister Opstelten is tevreden met de cijfers en noemt de aanpak 'succesvol', maar blijft samenwerking tussen politie, gemeenten en justitie hard nodig. Ook de methode waarop de bendes in kaart worden gebracht moet worden verbeterd. Zo komt het voor dat jeugdbendes niet in de lijst voorkomen en bepaalde groepen jongeren wel, terwijl dat geen jeugdbendes zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat een strafrechtelijke aanpak gecombineerd met zorg en begeleiding, waarbij ook andere familieleden betrokken worden, het beste werkt. Opstelten wil de aanpak verder verbeteren door school, zorg en werk er beter bij te betrekken.

Deel dit artikel