Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aansluiting bij Federa biedt alsnog kans op lucratieve belmarkt

Home

Van onze redactie economie ROTTERDAM - Enertel, het telecombedrijf van de energie en kabelbedrijven zoekt aansluiting bij Federa, het samenwerkingsverband van France Télécom, T-Mobil, ABN Amro en Rabobank. Federa verwierf deze week een vergunning voor mobiele telefonie. Meedoen op de lucratieve markt voor mobiel bellen, lijkt Enertel nu alsnog te lukken.

Aanvankelijk zat Enertel in een consortium dat zich, net als een aantal andere consortia, inspande voor een vergunning voor mobiele telefonie. Dat uit Enertel, ABN Amro, Orange en T-Mobil (een dochter van Deutsche Telekom) bestaande verband viel vorig jaar echter ruziënd uit elkaar. Enertel verkoos een plaats langs de zijlijn. ABN Amro en T-Mobil zochten aansluiting bij France Télécom en de Rabobank en gingen verder onder de naam Federa.

Afgelopen donderdag kreeg Federa een vergunning voor mobiele telefonie. Het samenwerkingsverband tussen banken en telecombedrijven moest wel over de brug komen: voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis werden de frequenties voor mobiele telefonie namelijk niet weggegeven, maar geveild. Van de kandidaten voor de landelijke frequenties bleven uiteindelijk Federa en Telfort (dochter van de Nederlandse Spoorwegen en British Telecom) over. Federa betaalde 600 miljoen gulden, Telfort 545 miljoen. Zij kunnen nu concurreren met PTT Telecom en Libertel en krijgen waarschijnlijk gezelschap van Tele Danmark. Dat verwierf voor zo'n 180 miljoen gulden vier regionale frequenties, maar kan die uitbreiden tot een min of meer landelijk netwerk.

Babbelen Hoewel Enertel niet deelnam aan de veiling, was deze voor het bedrijf wel aanleiding om vast eens te gaan babbelen met mogelijke winnaars, waaronder dus Federa. Enertel heeft ook wel wat te bieden. Vrij algemeen is de verwachting dat vaste en mobiele telefonie in elkaar gaan overlopen. Dan is het handig als een bedrijf of consortium in beide takken aanwezig is. Zowel PTT Telecom als Telfort bieden vaste én mobiele telefonie, maar Federa mist die vaste tak. Daarin kan Enertel voorzien, zodat Federa mét Enertel ook bij vaste telefonie de concurrentie kan aangaan met PTT Telecom en Telfort.

Telfort was één van de winnaars, maar blijft de openbare verkoop van frequenties een paardenmiddel vinden. Directeur Koos van der Meulen sprak gisteren zelfs van een “waanzinnige methode”. Het steekt hem dat hij honderden miljoenen moet betalen terwijl KPN en Libertel de vergunning destijds voor nop kregen. Minister Jorritsma wilde beide bedrijven nog een naheffing in rekening brengen, maar zag dat door de rechter gedwarsboomd.

“De overheid glorieert, maar de mobiele beller betaalt”, mopperde Van der Meulen gisteren nog wat na. Niet geheel ten onrechte. Jorritsma en haar collega Zalm toonden zich donderdag uitgesproken vrolijk omdat de veiling de overheid liefst 1,8 miljard gulden opleverde. Zelfs in economische goede tijden is dat nooit weg. Maar uiteindelijk zullen de belastingbetaler en vooral de mobiele beller betalen. De winnaars van de veiling, die toch al flink moeten investeren (Telfort schat de kosten op één miljard gulden), moeten de kosten voor het verkrijgen van een vergunning immers terugverdienen.

Groei Hoe duur Federa en Telfort ook uit waren, het feit dat ze de 600 en 545 miljoen voor de vergunningen over hadden, betekent ook dat ze wel brood zien in mobiele telefonie. Momenteel bellen zo'n 1,8 miljoen Nederlanders mobiel (via PTT Telecom of Libertel), maar de verwachting is dat dat aantal snel zal groeien. In Nederland belt 1 op de 9 mensen mobiel, in de Scandinavische landen, bakermat van de mobiele telefonie, ligt dat aandeel veel hoger.

Kijkend naar Scandinavië, waar concurrentie op deze markt al langer gemeengoed is, verwacht de Consumentenbond dat de tarieven voor mobiel telefoonverkeer zo'n 40 procent omlaag kunnen. “Mobiel bellen is nog geen gemeengoed. Maar verder is er geen reden waarom het duurder moet zijn dan 'vast' bellen”, stelt woordvoerder P. Walraven. “In Scandinavië is mobiel bellen 40 procent goedkoper, de verschillen tussen de tarieven voor vast en mobiel bellen zijn daar nu erg klein.”

Ook Van der Meulen, nooit te beroerd voor een stevige uitspraak, denkt dat mobiel bellen flink goedkoper wordt. “Een duopolie is altijd slecht voor de mensen. PTT Telecom en Libertel houden de prijzen kunstmatig hoog. Er is meer competitie nodig en die komt er nu.” Telfort begint eind dit jaar in de Randstad met mobiele telefonie, “zeker” onder de prijzen van PTT Telecom en Libertel. Dat moet ook wel, want anders komt de dochter van NS en British Telecom natuurlijk niet aan de bak.

Deel dit artikel