Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aanpassen 'gevaarlijk' kunstwerk kost Utrecht 40.000 euro

Home

redactie

Het Observatorium in Utrecht. © YouTube

De gemeente Utrecht moet 40.000 euro uittrekken om het gloednieuwe kunstwerk Observatorium van omgevingskunstenaar Lucas Lenglet toegankelijk te maken voor publiek. Lenglet ontwierp de 15 meter hoge, stalen constructie als een 'oneindige wandeling', maar dat blijkt veel te gevaarlijk. Dat laten B en W van Utrecht donderdag aan de gemeenteraad weten

In het Observatorium in het sculpturenpark in Leidsche Rijn zou het publiek al wandelend 'boven de omgeving kunnen uitstijgen en weer afdalen.' Het kunstwerk zou altijd toegankelijk zijn. 'Voortschrijdend inzicht heeft doen inzien dat de veiligheid, in het bijzonder die van kinderen, in het geding is', meldt het college. Het kunstwerk is nu afgesloten.

Bewoners van Leidsche Rijn kozen het Observatorium zelf uit voor het sculpturenpark, omdat ze graag een soort uitkijktoren wilden hebben. Om die verwachting waar te maken, is met de kunstenaar afgesproken om grote openingen dicht te maken en scherpe uitsteeksels te verwijderen. De balustrades aan de buitenkant worden hoger en er komen valschermen. Een hek moet voorkomen dat kinderen uit de naastgelegen speeltuin op het kunstwerk klimmen.

Verbouwen van het kunstwerk is wel goedkoper dan een echte uitkijktoren plaatsen, zeggen B en W. Dat zou tussen de 75.000 en 160.000 euro gaan kosten. Het Observatorium moet in het voorjaar van 2014 toegankelijk zijn.

Deel dit artikel