Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aannemer Koop Tjuchem koopt groot Duits bedrijf

Home

GRONINGEN (ANP) - Het Groningse aannemersconcern Beheer Koop Tjuchem neemt het Zuid-Duitse pijpleidingenbouwbedrijf Südrohrbau over. Dit bedrijf telt 1 500 medewerkers en had in 1995 een omzet van 600 miljoen mark.

Beheer Koop Tjuchem, vernoemd naar oprichter en eigenaar H. Koop, is de moeder-NV van de Koop Groep, een internationaal werkende groep van aannemers. Deze groep haalt met ongeveer 70 bedrijven een jaaromzet van circa 715 miljoen gulden en telt 2 400 medewerkers. De winst ligt naar schatting op 20 miljoen gulden per jaar.

Volgens een woordvoerder van Beheer Koop Tjuchem sluiten de activiteiten van Südrohrbau naadloos aan bij de pijpleidingdivisie van de Koop Groep. Hiertoe behoren onder andere Nacap Nederland, Hogenboom Spijkenisse en het Duitse Reinhard Rohrbau. Südrohrbau houdt zich met name bezig met de bouw van boven- en ondergrondse pijpleidingen voor gas, water en olie.

De overname van het Duitse bedrijf versterkt de marktpositie van de Koop Groep in gebieden waar zij tot nu toe nog niet vertegenwoordigd was, met name Oost-Europa. Südrohrbau heeft haar hoofdkantoor in Ingolstadt, nabij München. Verder zijn er vestigingen in Leipzig, Butzbach en Dortmund (Duitsland), Moskou en Perm (Rusland), Praag, Boedapest, Jeddah (Saudi-Arabië) en Cascais (Portugal).

Beheer Koop Tjuchem doet geen mededelingen over de aankoopprijs. Het geld voor deze miljoenenovername komt uit eigen middelen met ondersteuning van de reguliere banken, aldus de woordvoerder. Naar verwachting zal het definitieve contract op 1 oktober getekend worden.

Koop Tjuchem komt slechts sporadisch in de publiciteit. Zo nam Beheer Koop Tjuchem in 1994 het noodlijdende bronnenbad Fontana in Nieuweschans geheel over om het bedrijf te redden van de ondergang. Koop Tjuchem was al aandeelhouder. In april 1996 verijdelde de politie een ontvoering van eigenaar Henk Koop. Vijf bewoners van Hoogezand zouden van plan zijn geweest voor de zakenman een flink losgeld te vragen. De getipte politie vond bij een inval echter geen concrete plannen of vuurwapens.

Deel dit artikel