Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aangifte verkrachting tegen topman justitie

Home

ANP

Update

Twee Turkse mannen hebben aangifte van verkrachting en seksueel misbruik gedaan tegen de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Zij zouden tijdens de vermeende misdrijven 12 en 16 jaar zijn geweest, meldde advocate Adèle van der Plas vandaag.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat er formeel één aanklacht van deze strekking is binnengekomen. Er vindt nu een oriënterend onderzoek plaats, aldus een woordvoerder van het OM.

De mannen zijn volgens eigen zeggen zelf slachtoffer van de topambtenaar. Ze stellen dat ze door de Turkse politie zijn geronseld, naar een hotelkamer zijn gebracht en daar zijn verkracht. Een van de twee mannen is volgens Van der Plas inmiddels door de politie ondervraagd.

Inmiddels heeft zich nog een derde Turkse man gemeld die zegt dat hij als kind door de topambtenaar van Justitie is verkracht. Hij staat volgens Van der Plas op het punt aangifte te doen.

Eerder heeft het gerechtshof een verzoek om de topambtenaar te laten vervolgen voor zedenzaken, afgewezen. Dat verzoek werd bij het hof gedaan door de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin. Deze Koerd kreeg zijn straf voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat tegen hem een nepproces met afgeluisterde gesprekken in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar.

Het OM besloot voor de behandeling van het hof na een oriënterend onderzoek de secretaris-generaal na de eerder gedane aangiften niet te vervolgen. Daar was ,,geen enkele grond voor'', liet justitie toen weten.

In de nieuwe aangifte zit veel nieuwe belastende informatie, meent Van der Plas, die ook advocate is van Baybasin.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie