Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aanbidden van informatie als religie in Zweden

Home

Fe Toussaint

Column

Goed nieuws voor Zweedse filesharing-fanaten: Hun groep wordt vanaf heden door de Zweedse overheid officieel als religie erkend. De door een Zweedse filosofiestudent opgerichte religie van het Kopimisme ¿ wiens leden geloven dat het delen van digitale bestanden een heilig doel is ¿ telt wereldwijd op dit moment zo'n 3000 leden. Om lid te worden hoef je enkel de wil te tonen om informatie te aanbidden. Meer dan de roeping tot filesharing, waar op de website van de organisatie over wordt gesproken, is er niet voor nodig.

Toch biedt de Kopimistische Geloofsgemeenschap haar volgelingen wel degelijk wat traditioneel ogende religie-elementen. Wie zich er naar voelt, kan bijvoorbeeld naar een viering komen om hier samen met gelijkdenkenden bestanden uit te wisselen. Ook kent het geloof haar eigen heilige symbolen: kopieer-en-plak-toetsen CTRL-V en CTRL-C staan centraal in de Kopimistische symboliek.

Nu de organisatie, na drie pogingen, eindelijk erkenning van de Zweedse Staat heeft gekregen, hoopt zij haar aanhangers meer geloofsvrijheid te kunnen bieden. Spiritueel leider Isak Gerson zei na de bekendmaking te hopen, dat zijn gelovigen nu niet langer zouden hoeven te vrezen voor vervolging.
Of die hoop helemaal terecht is, valt te bezien. Zweedse autoriteiten mogen dan over het algemeen niet heel moeilijk doen over het erkennen van religies, ze zijn ook niet erg makkelijk in het toekennen van privileges aan eenmaal erkende godsdiensten. En aangezien het gratis downloaden van bestanden vanaf sites als PirateBay nog altijd illegaal is, moet een willekeurige Zweed waarschijnlijk niet verwachten dat een lidmaatschap bij de Kopimisten hem onder vervolging uit zal helpen.

Wat de effecten van de erkenning ook mogen zijn, op internet kon al snel genoten worden van uiteenlopende reacties. Op traditionele, veelal Christelijke nieuwssites worden de woorden religie en spiritueel leider op smalende toon tussen aanhalingstekens gezet, terwijl op meer kopimistisch gezinde sites vaak een lading al dan niet uit baldadigheid facebook-juichende studenten te vinden is. Waar op een computerforum een gebruiker een verdacht oprecht klinkend essay afsteekt over de emotie die hem overspoelde, toen zijn religie dan toch eindelijk werd erkend, typt een bezoeker van een lokale Amerikaanse Fox News-site even overtuigd een eind weg over de bedreiging die de erkenning voor traditionele religies vormt.

Toen ik persoonlijk net enthousiast begon te worden - als de illegale downloadgemeenschap nu voortaan subsidie zou krijgen van de Zweedse overheid, dan zou er misschien geld zijn voor download-jongerenfestivals of zelfs een reeks Internationale Feestdagen - smoorde de BBC mijn hoop. Volgens Mark Mulligan, een muziek-analist die door de zender werd geïnterviewd, was er geen reden tot hoop danwel vrees voor verandering. Als Jedi (Star Wars, red.) als religie zou worden erkend, zouden diens leden ook niet plots met lichtsaber en al over straat lopen, aldus Mulligan in een vergelijking.

Het Jedi-geloof, dat curieus genoeg daadwerkelijk bestaat, moet Mulligan helaas gelijk geven: Volgens de website van deze organisatie zou in het Britse Brighton zelfs 2% van alle inwoners Jedi-aanhanger zijn. Statistisch gezien zou dit dus moeten betekenen, dat één op de twintig Brightonse burgers al lichtsaber zwaaiend door het leven gaat. Dat zal dan wel niet.

Het is natuurlijk wachten op de eerste rechtszaak, waarbij een Kopimist een beroep tracht te doen op zijn of haar geloofsvrijheid, maar reële kans op grootschalige verandering lijkt er niet te zijn. Voorlopig blijft een lidmaatschap bij de Kopimistische geloofsgemeenschap dus vooral nog lekker tegendraads.
Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie