Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Aad de Mos vecht ontslag bij Werder Bremen aan

Home

DEN HAAG, BREMEN (ANP) - Aad de Mos eist zijn rentree als trainer bij Werder Bremen. Volgens zijn advocaat mr. G. Knoops uit Amsterdam staan de koffers in Eindhoven gepakt en kan De Mos de training als het aan hem ligt zo spoedig mogelijk hervatten.

De dinsdag ontslagen trainer heeft inmiddels twee advocaten in de arm genomen, onder wie de Duitser Prinz, die is gespecialiseerd in arbeidsrecht. De juristen zijn ervan overtuigd dat het ontslag nietig is en laten zo nodig de rechter uitspraak doen. De advocaten startten gisteren een civiele procedure bij een rechtbank in Bremen. De eisen zijn: de rechter dient het ontslag nietig te verklaren. De Mos moet weer worden aangesteld als trainer, met doorbetaling van salaris. Werder krijgt nog kans op de eisen te reageren, waarna de rechter vermoedelijk binnen twee weken uitspraak doet.

Manager Lemke liet al weten dat er geen sprake kan zijn van een rentree van De Mos. De actie van de 48-jarige Eindhovenaar lijkt een spel om een zo hoog mogelijke afkoopsom binnen te halen. Duitse media speculeren in dit verband op een bedrag van meer dan een miljoen gulden. Zijn contract liep nog.

Volgens Knoops is zijn cliënt echter daadwerkelijk van plan weer aan de slag te gaan bij de Vize-Meister van Duitsland. “Hij is professioneel genoeg om weer met iedereen te werken. Maar zeker is dat zijn naam is geschaad. Ik denk dat de leiding van Werder zich behoorlijk in de vingers heeft gesneden.”

De Mos' advocaten Knoops en Prinz lieten woensdag een brief bezorgen bij manager Willi Lemke van Bremen. Ze lieten daarin weten dat het ontslag naar Duits recht nietig is. Knoops: “In de ontslagbrief van De Mos stond dat hij is weggestuurd omdat zijn uitspraken in Der Spiegel van 18 december het aanzien van de club hebben geschaad en daardoor het vertrouwen tussen partijen is geschonden. Volgens Duits recht dient in zo'n geval ontslag te volgen binnen veertien dagen. Dat is niet gebeurd.” Bovendien houdt De Mos vol dat de saillante strofen niet uit zijn mond kwamen.

Knoops: “De club heeft toen van De Mos geëist dat hij de vermeende uitspraken zou aanvechten. Dat heeft hij gedaan, maar kennelijk heeft het bestuur van Bremen niet de zorgvuldigheid betracht op de uitspraak te wachten.” De Mos kreeg pas op 9 januari, de dag dat Werder de training na de winterstop hervatte, te horen dat hij thuis kon blijven. Werder heeft een belabberde serie wedstrijden achter de rug, met elf duels op rij zonder zege.

Lemke zocht woensdagavond nog contact met Prinz om tot een schikking te komen. De advocaat is daarop niet ingegaan. Volgens Knoops is De Mos onder druk van de Duitse media alsnog ontslagen, nadat Lemke eerder meerdere keren zijn vertrouwen had uitgesproken in de voormalige oefenmeester van Ajax, KV Mechelen, Anderlecht en PSV. Sommige kranten tekenden zelfs uitspraken van De Mos op waarin hij zelf zijn ontslag aanbood. Lemke wees toen echter alle suggesties van de hand en hield de trainer aan zijn contract.

Het Duitse weekblad Der Spiegel tekende onder meer de volgende uitspraken uit de mond van De Mos op, in de uitgave van 18 december: “Met deze club wordt het nooit wat.” Hij wilde wel weer bij een “echte voetbalclub” werken, “zonder intriges en het grote geld, in plaats daarvan met goede mensen met een voetbalhart.” Der Spiegel baseerde zich daarbij op verhalen in een paar Belgische kranten die op 7 december waren verschenen. Belgische verslaggevers spraken De Mos na de uitschakeling door PSV in de derde ronde van het toernooi om de UEFA-beker. De Mos heeft overigens ontkend met de Belgen te hebben gesproken in café Jimmy's, waar hij net als de andere aanwezigen nogal veel bier tot zich nam.

Der Spiegel hoorde dinsdag een rechter uitspreken dat het blad in de volgende uitgave de uitspraken van De Mos dient te rectificeren. Het blad gaat daartegen mogelijk in beroep. Prinz zegt dat hij nog voor het ontslag tegen de leiding van Werder Bremen heeft gezegd dat de kansen op succes in de zaak tegen Der Spiegel groot waren. Prinz verklaarde dat De Mos zijn tewerkstelling eerst via Bremen wil regelen. Pas daarna schakelt hij de rechter in. In 1991 won Prinz een soortgelijke zaak in naam van Roland Koch, die was ontslagen als trainer van Osnabrück. Koch kreeg ongeveer 200 000 Mark uitgekeerd.

Deel dit artikel