Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

A. W. Kist, directeur-generaal Mededingingsautoriteit

Home

“Dit is voor ons de grote dag. Tot nu toe was het een beetje soep eten met een vork. Wij willen graag aan de maaltijd beginnen. Op 1 januari krijgen we recht van spreken. Dan geldt de nieuwe wet.

Het accent voor ons ligt op de consument. Die is onze bondgenoot. Ik noem het wel de 'economische democratie'. De consument bepaalt tegen welke prijs welke producten hij kopen wil. Daarop stemmen aanbieders hun gedrag af.

Zodra aan dat principe afbreuk wordt gedaan - dan zie je dat de prijzen te hoog zijn, of het aanbod te schaars - komen wij in het geweer. Wij zijn de bewakers van die economische democratie.

In de beeldvorming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit ligt het accent er teveel op dat we een organisatie zijn die 'nee' zegt. Ik zie dat anders. Het is vooral een 'ja' tegen een andere partij.

Als wij een fusie tegenhouden, zeggen we 'ja' tegen concurrenten die zich in het nauw gedreven voelen. Zodra we 'nee' zeggen tegen prijsafspraken, dan zeggen we eigenlijk 'ja' tegen consumenten die teveel moeten betalen of te weinig keuze hebben.

Ook Economische Zaken aarzelde niet van zich te laten horen als u teveel moest betalen voor cd's of benzine. Wij zullen dat na 1 januari niet anders doen.

De Nederlandse economie is internationaler geworden. Er zijn terreinen die nog niet lang zijn blootgesteld aan de globalisering. De zogenoemde beschutte sectoren.

Ik zou me kunnen voorstellen dat dat iets is waar onze aandacht naar uit gaat. Daar zitten ondernemers die voor het eerst ondervinden dat er mededinging is.

Kijk, voor Philips is concurrentie een volstrekt bekend fenomeen. Maar in pas geprivatiseerde sectoren is dat anders. Die bedrijven presenteren zich nu als ondernemers in de markt. Dan zullen wij ze ook houden aan de regels die daar gelden.

Ik was advocaat voor ik dit werk ging doen. Toen ik hiervoor gevraagd werd, had ik het gevoel dat er enorm appel op me gedaan werd. Het is én een nieuwe organisatie opzetten én een nieuw stuk beleid vormgeven. Dat is een geweldige uitdaging; een die iedereen wel zou willen aangaan, lijkt me.''

Deel dit artikel