Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

7,5 kilo zwaarder na twee maanden 'gezond' eten

Home

Nienke Schipper

44 klontjes per dag aan toegevoegde suikers en je bent 7,5 kilo zwaarder. © thinkstock

Suiker is slecht, gebruik geen suiker. De Australische regisseur Damon Gameau wilde wel eens weten hoe slecht suiker dan werkelijk is en besloot een experiment op zichzelf toe te passen. In de documentaire 'That Sugarfilm' is te zien hoe hij in zestig dagen 7,5 kilo aankwam en dat die kilo's zich vooral manifesteerde als zeer ongezond buikvet, ook wel bekend als 'suikerbuik'. Bovendien ontwikkelde hij in diezelfde korte periode het metabolisch syndroom (MetS), het voorstadium van diabetes.

Opmerkelijk was dat hij tijdens het experiment alleen 'gezond' at en zich geen enkele keer vergreep aan junkfood, zoals regisseur Morgan Spurlock eerder deed bij de documentaire 'Supersize me'. Gameau at uitsluitend geprepareerd voedsel als mueslirepen en magere vruchtenyoghurt. Producten in de supermarkt die te boek staan als 'verantwoord' en 'vetarm'. Om het proces een beetje te bespoedigen zorgde hij ervoor dat hij via die producten ongeveer 44 gram suiker per dag binnenkreeg, ongeveer twee keer zo veel als een gemiddelde Amerikaan.

Mensen zijn zich vaak niet bewust van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan voedsel. Ook 'magere' producten worden op smaak gebracht met suiker. Zo zal het vetgehalte in magere vruchtenyoghurt misschien laag zijn, het aantal calorieën wordt dan ruim gecompenseerd aan toegevoegde suikers.

In Nederland begint dat besef langzaam door te dringen, maar in Amerika is nog altijd zeventig procent van de mensen te dik of heeft obesitas. Gezien de slinkende winsten van ketens als McDonalds lijkt de junkfoodtrend op zijn retour, maar kennelijk hebben de Amerikanen nog altijd geen flauwe notie van wat dan wel gezond voedsel is.

Suikerverslaving
De voedseltrends volgen elkaar in zo'n rap tempo op, dat het voor de gemiddelde consument nauwelijks is bij te benen. Suiker zou bijvoorbeeld zo verslavend zijn dat het een permanente verandering van de hersens kan veroorzaken, net als bij verslavende drugs. "Onzin", meent promovendus Han de Jong van de Universiteit Utrecht. Uit zijn recente promotieonderzoek, dat hij samen met elf andere Europese universiteiten uitvoerde, blijkt dat suiker niet verslavend is op dezelfde manier als verslavende drugs dat zijn. 

Er zijn wel overeenkomsten tussen drugs en suiker. Bij de motivatie om te eten speelt de stof dopamine een belangrijke rol. Suiker veroorzaakt een dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het op verslavende drugs. Dit is de reden dat we suikerrijk eten zo aantrekkelijk vinden. Maar drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen; ze manipuleren onze hersenen op een manier dat suiker dat niet doet.

Suiker heeft dus wel een sterk effect op onze hersenen, maar om te stellen dat suiker écht verslavend is, gaat volgens hem te ver. De Jong stelt wel dat het belangrijk is dat we ons bewust zijn van de gevolgen van eten van suiker, zeker als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen zoals die van kinderen.

Lees verder na de advertentie

sugarfilm

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie