Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

588 kinderen weg bij Gülenscholen

Home

Wilfred van de Poll

Het Cosmicus College. De stichting Cosmicus is gelinkt aan de Gulen-beweging. © ANP

Van de negen veronderstelde 'Gülenscholen' in Nederland zijn de afgelopen weken 588 leerlingen uitgeschreven. Dat is ongeveer een vijfde van hun totale leerlingental.

Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw. "Zoveel leerlingen die zich uitschrijven, in zo'n korte tijd en dat op zoveel scholen tegelijk: dat is in Nederland nog nooit vertoond", zegt een woordvoerder van de PO-raad, de landelijke koepel van basisonderwijs.

De PO-raad maakt zich zorgen over de 'continuïteit van het onderwijs' voor de leerlingen. De meeste kinderen gaan inmiddels al naar een andere school, maar tenminste 76 zitten nog thuis. Daarvan wonen er 62 in Amsterdam, 12 in Arnhem en 2 in Den Haag. Het gaat in alle gevallen om basisschoolleerlingen. Leerplichtambtenaren bemoeien zich volgens de betreffende gemeenten intensief met deze thuiszitters. Ze stellen zich vooralsnog coulant op; boetes voor leerplichtverzuim zijn nog niet uitgedeeld.

'Terroristische' Gülenorganisaties
De Turkse president Erdogan beschuldigt de Gülenbeweging van de mislukte coup op 15 juli. In Nederland worden twee middelbare scholen en zeven basisscholen met deze beweging in verband gebracht. Zelf presenteren ze zich niet als zodanig, maar onder andere het Turkse staatspersbureau Anadolu zette ze op een lijst met 'terroristische' Gülenorganisaties in Nederland. De scholen bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zaandam, Purmerend en Arnhem.

Twee scholen in het bijzonder verkeren in grote problemen. Dat zijn basisschool De Roos in Zaandam en basisschool Witte Tulp in Amsterdam-West. Zij zijn bijna gehalveerd. Bij De Roos vertrokken 179 van de 405 leerlingen, bij Witte Tulp 170 van de 391.

In Zaandam zitten alle kinderen inmiddels op een nieuwe school. In Amsterdam niet. Daar levert de massale leegloop chaotische taferelen op. Al spreekt Diane Middelkoop, woordvoerder van de gezamenlijke schoolbesturen in de stad, liever van een 'grote logistieke opgave'. Er is een 'bovenschools coördinatiepunt' opgericht om alles in goede banen te leiden, maar dan nog is het een 'enorm ingewikkelde puzzel' om ieder kind op een nieuwe school te krijgen, zegt ze.

"Kinderen hebben zich opgegeven voor heel veel scholen tegelijk. Minstens voor drie, anderen voor wel acht. Soms zijn er meerdere kinderen van één gezin die bij elkaar willen blijven. Je wilt niet zomaar wat gaan schuiven, je wilt per kind kijken wat het nodig heeft."

Bij deze aantallen lukt dat nauwelijks, zegt ze. "Normaal kijken we bij een kind dat naar een andere school wil goed naar het dossier, de studieresultaten, de specifieke wensen en behoeften. Nu is daar geen tijd voor. We voeren versnelde gesprekken." Ondanks die haast verwacht ze nog minstens 'enkele weken' nodig te hebben.

Financiële gevolgen
De leegloop heeft voor scholen grote financiële gevolgen, al zit daar een vertraging in van een jaar. Op 1 oktober wordt het aantal leerlingen geteld. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel subsidie een school het volgende schooljaar krijgt. De 'Gülenscholen' zullen de leegloop dus vanaf augustus in de portemonnee gaan voelen.

De PO-raad berekent dat de Witte Tulp dan met 700.000 euro wordt gekort. In het geval van De Roos valt de schade waarschijnlijk hoger uit: rond een miljoen euro. Voor de andere scholen zal de financiële terugval kleiner zijn, omdat de uitstroom lager is. Zo kan de Cosmicus-basisschool in Rotterdam rekenen op een bekorting van 250.000 euro.

Of nog meer ouders besluiten hun kind van school te halen, is onduidelijk. Arnhem, Rotterdam, Purmerend en Den Haag verwachten niet nog meer uitschrijvingen. "De situatie heeft zich gestabiliseerd", zegt een woordvoerder van Arnhem. Amsterdam en Zaandam zijn voorzichtiger. "Het valt niet uit te sluiten", zegt een woordvoerder.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel