Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

52 miljoen werksters rechteloos

Home

Seada Nourhussen

© Thinkstock

Wereldwijd werken 52,6 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen, als huishoudelijke hulp zonder enige vorm van juridische bescherming. Dat heeft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties gisteren gerapporteerd. Het is het eerste onderzoek van deze omvang naar de werkomstandigheden van de huishoudelijke hulp.

Van de werksters wordt 83 procent blootgesteld aan uitbuiting en (seksueel) misbruik, omdat zij vaak in een land werken waarvan zij de taal niet spreken en de wet niet kennen. Ook moeten ze lange werkdagen maken. "Ze zorgen voor kinderen, ouderen en zelfs mensen met een beperking", zei plaatsvervangend ILO-directeur Sandra Polaski.

90 procent van de werksters heeft geen enkele vorm van arbeidsbescherming. Ruim een kwart valt onder geen enkele arbeidswet. Het is volgens ILO daardoor een onzichtbare groep. Vooral werksters die bij hun werkgever in huis wonen zijn zeer kwetsbaar, omdat er van ze verwacht wordt dat ze altijd beschikbaar zijn. De ILO deed onderzoek in 177 landen. Azië en Latijns-Amerika sprongen eruit met de meeste werksters. Bij elkaar gaat het daar om ruim 40 miljoen vrouwen. De overige 12 miljoen zijn verspreid over Afrika (5,2 miljoen), het Midden-Oosten (2,1 miljoen) en het Westen (3,6 miljoen).

Voorlichting
Volgens Polaski is enkel de invoering van nieuwe wetgeving niet genoeg om werksters wereldwijd te beschermen. "De wetten moeten ook echt gehandhaafd worden en de werksters moeten voorlichting krijgen over hun rechten." Het ILO zegt dat werksters in Brazilië en Zuid-Afrika nu beter beschermd zijn, omdat die landen wetten hebben aangenomen die hen beschermen.

De getallen van dit ILO-rapport zijn gebaseerd op gegevens uit 2010, aldus de VN. Daarbij geven veel landen niet alle gegevens over vrij. Mogelijk zijn er nu tientallen miljoenen mensen meer die vergelijkbare werkzaamheden onder dit soort omstandigheden verrichten. Ook is kinderarbeid, van werksters jonger dan vijftien jaar, niet meegenomen in het rapport. In 2008 schatte ILO dat aantal op 7,4 miljoen.

Lees verder na de advertentie

Saoedi-Arabië onthoofdt dienstmeisje
De Sri Lankaanse Rizana Nafeek (25) is in Saoedi-Arabië onthoofd omdat ze in 2005 een baby die zij moest verzorgen, zou hebben vermoord na een ruzie met de moeder. Het dienstmeisje heeft altijd ontkend dat ze verantwoordelijk was voor de dood van het kind. De Sri Lankaanse autoriteiten, Nafeek's familie en mensenrechtenorganisaties hebben verschillende pogingen gedaan haar te redden. Volgens mensenrechtenorganisaties is het kind gestikt door een ongeluk. Zij maakten ook bezwaar tegen het vonnis omdat Nafeek minderjarig was. Het bureau waarvoor zij werkte zou het geboortejaar in haar paspoort hebben vervalst zodat ze officieel 23 jaar oud leek toen ze werd aangenomen.

Deel dit artikel