Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

50Plus wil buiten subsidiekwestie Krol blijven

Home

Redactie

Tweede Kamerlid Martine Baay en partijvoorzitter John Struijlaard op een bijeenkomst van 50Plus. © anp

Het partijbestuur van 50Plus wil zich nu niet bemoeien met de subsidiekwestie tussen oud-fractievoorzitter Henk Krol en het ministerie van Onderwijs. 'Dit is een zaak tussen de stichting van Krol en het ministerie. Daar willen we buiten blijven', zegt 50Plus-voorzitter John Struijlaard.

Maar de kwestie kan later wel in een 'zeer stevig gesprek' met Krol aan de orde komen als de uit 50Plus gestapte Norbert Klein zijn zetel zou opgeven, wat de partij hem heeft gevraagd. Krol is op dat moment de eerste kandidaat voor de zetel en kan dan mogelijk terugkeren in de Kamer.

Krol zegt verbaasd te zijn dat zijn stichting Vrienden van de Gay Krant subsidies moet terugbetalen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

'Ik heb 25 jaar gestreden voor een goede zaak', zegt Krol over zijn werk voor de stichting en voor de Gay Krant. Krols advocaat is nu bezig het besluit van Bussemaker te bestuderen. Volgens Krol is het vreemd dat hij niet is gehoord door het ministerie of door de auditdienst van het Rijk. 'Dat staat haaks op de bewering van de minister dat er zorgvuldig zou worden gehandeld.'

Subsidie
De stichting van Krol kreeg ongeveer 3 ton subsidie om een 'digitale ontmoetingsplek' voor homoseksuele jongeren op te zetten. Na berichten dat Krol het geld gebruikt zou hebben voor commerciële bedrijven als een seksshop, gelastte Bussemaker een onderzoek. Dat heeft ertoe geleid dat de accountant zijn goedkeuring heeft ingetrokken, omdat de verantwoording over de besteding van de subsidies ontoereikend was. Bussemaker wil het geld nu terug.

Krol heeft steeds gezegd dat de negatieve berichten over de subsidies onzin waren. Voor zijn politieke toekomst is de afloop van de subsidiekwestie van groot belang. Krol wil serieus nadenken over een terugkeer in de Tweede Kamer als Norbert Klein zijn zetel, waar hij volgens 50Plus na de breuk moreel gezien geen recht meer op heeft, op zou geven.

Geld terugvorderen
Het onderzoek naar de subsidies is overigens nog niet definitief afgerond. Bussemaker heeft op basis van de voorlopige bevindingen besloten de projectsubsidie stop te zetten en geld terug te vorderen. Om hoeveel het gaat, heeft ze niet gemeld.

Henk Krol stapte vorig najaar op als fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer toen bekend werd dat hij in zijn tijd bij de Gay Krant voor zijn personeel geen pensioenpremies had afgedragen. Sinds maart zit Krol in de gemeenteraad in Eindhoven. Voor de verkiezingen van het Europees Parlement was hij lijstduwer voor 50Plus.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel