Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

45.000 Catalanen op de been in Brussel

Home

Redactie

Duizenden Catalanen in Brussel zwaaien met de 'Estelada', het symbool van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. © AFP

Een demonstratie voor een onafhankelijk Catalonië heeft 45.000 mensen naar Brussel getrokken. De organisatoren hadden gerekend op 20.000 deelnemers.

De meeste betogers zijn met bussen speciaal voor de demonstratie vanuit de Spaanse regio naar de Europese hoofdstad om een onafhankelijk Catalonië te eisen en om Carles Puidgdemont te steunen. De naar Brussel uitgeweken afgezette Catalaanse leider zal de menigte elk moment toespreken. 

Lees verder na de advertentie

De twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties achter de betoging, Catalaanse Nationale Vergadering en Òmnium Cultural, hadden gerekend op 20.000 deelnemers. Alle hotels in Brussel zijn volgeboekt en parkeren is alleen aan de rand van de stad mogelijk. 

Veiligheidsmaatregelen

Volgens de Brusselse politie verloopt de massademonstratie rustig. Toch zijn er strenge veiligheidsmaatregelen van kracht; Brussel heeft de afgelopen tijd met rellen te maken gehad en de stad is doelwit geweest van aanslagen. 

De mensenmassa trekt door de Europese wijk, met honderden geel-rood-blauwe Catalaanse vlaggen en borden met kritische teksten over Brussel. De betogers vinden dat de Europese Unie meer druk moeten zetten op Madrid om de democratie in Catalonië te waarborgen. 

"Democratie?  Sommigen verdedigen het wanneer het ze uitkomt. Schande", stond er op een spandoek met daarop de beeltenis van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Vicevoorzitter Frans Timmermans laat weten dat de Catalaanse onafhankelijkheid en de daarmee gepaarde aanstaande verkiezing een binnenlandse aangelegenheid is.

Arrestatiebevel

Over twee weken worden nieuwe verkiezingen gehouden in Catalonië. Die zijn het resultaat van door Puidgdemont eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Spanje in september. Daarop werd de Catalaanse regiopresident door Madrid uit zijn functie gezet en vluchtte hij naar Brussel.

Tegen Puigdemont en vier van zijn ministers was namelijk een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Dat is ingetrokken. Wel loopt hij nog de kans opgepakt te worden in Spanje. Hij zei gisteren dan ook voorlopig nog in België te blijven. 

Spanje hoopt dat de verkiezingen de impasse tussen Madrid en Barcelona kunnen oplossen, en vooral dat de krachten in Catalonië die tegen onafhankelijkheid zijn de verkiezingen zullen winnen. 

Lees ook: Grote partijen gaan gelijk op in beladen Catalaanse campagne

Deel dit artikel