Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

30 procent van de Britten leeft onder armoedegrens

Home

Redactie

Een vrijwilliger van een voedselbank in het zuiden van Engeland (archiefbeeld). © AFP

Het aantal Britten dat onder de armoedegrens leeft, is de afgelopen dertig jaar meer dan verdubbeld tot 33 procent, hoewel ook de Britse economie in diezelfde periode is verdubbeld. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van het rapport van het 'Poverty and Social Exclusion project' (PSE) dat vandaag is verschenen.

33 procent van de Britten kan dus niet voorzien in drie of meer basisbehoeften (voedsel, kleding, gezondheid, huur/huisvesting, onderhoud sociale contacten). Aan het begin van de jaren 80, voor de intrede van het Thatcherisme, was dit nog 14 procent.

De onderzoekers wijzen erop dat de veronderstelling dat armoede voortvloeit uit het gebrek aan een betaalde baan achterhaald is. Het merendeel van de kinderen dat opgroeit in armoede komt uit een klein en voornamelijk blank gezin met twee ouders, met een of twee broers of zussen en waarvan minstens een van de twee ouders werkt.

Het rapport drukte de armoede ook uit in cijfers. Achttien miljoen Britten wonen in een gebrekkige woning. Twaalf miljoen Britten beschikken niet over de nodige middelen om deel te nemen aan sociale activiteiten. Meer dan 2,5 miljoen kinderen groeien op in een vochtige woning, en anderhalf miljoen in een onverwarmde woning. Tijdens het onderzoek gaf tot slot een op de vijf volwassen Britten aan dat ze regelmatig geld lenen om hun gezin van de dagelijkse benodigdheden te voorzien.

Deel dit artikel