Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

24 mei / De tienuursvlinder is een echte nachtvlinder

Home

Henk van Halm

De spierwitte, zwart gestippelde tienuursvlinder is vaak op verlichte ramen te vinden. Hij vliegt van eind mei tot in juli, soms ook nog eens in de herfst.

Deze beervlinder is een typische nachtvlinder, die in rust zijn brede vleugels als een dakje over zijn dikke, plompe lijf vouwt. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de krijtwitte, zwart gestippelde wieken. De stippen variëren sterk in aantal en verspreiding, zijn soms helemaal afwezig of in strepen gerangschikt. De tienuursvlinder is in het hele land gewoon, maar in het ene jaar talrijker dan in het andere. De roltong, zo typisch voor vlinders, is verkommerd en ongeschikt om voedsel op te nemen.

De rups is een typische beerrups. Zijn bruinachtig grijze lijf, ongeveer vier centimeter lang, heeft een roodgele lengtestreep over het midden van de rug en is dicht bezet met zwarte haarborstels, die in bundels staan op donkergrijze wratten. Hij knaagt tot in de herfst aan bijna alle lage kruiden in de tuin en in het wild, zoals watermunt, paardebloem, weegbree, braam, varkensgras, dovenetel en brandnetel.

Volgroeide rupsen kom je vaak op straat tegen, snel over de grond kruipend op zoek naar een goede plek om te verpoppen. Daarvoor spinnen ze een grauwe cocon van zijde, doorweven met rupseharen, tussen afgevallen blad. Daarin brengt de glanzend zwarte pop de winter door.

De rupsen van de tienuursvlinder lijken op die van de gele tijger. Maar die hebben bruinig haar, een blekere rugstreep en een wittige lengtestreep over de flanken. Sommige insectenkenners hielden ze vroeger voor dezelfde soort. Ze zijn ook zeer nauw verwant.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie