Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

2 x Van Hooff

Home

Dierentuindirecteur Antoon van Hooff uit Arnhem heeft in het dagelijks leven last van de scherpe uitlatingen van Anton van Hooff uit Nijmegen, verbonden aan de faculteit Geschiedenis van de Katholieke Universiteit Nijmegen en columnist bij onder meer dagblad De Gelderlander. De dierentuindirecteur moet zich steeds vaker bedreigingen, beledigingen en scheldpartijen laten welgevallen die bedoeld zijn voor de columnist.

Columnist Van Hooff ventileert in zijn artikelen regelmatig zijn mening. Zo heeft hij bijvoorbeeld op historische gronden begrip voor de islamitische afkeer van het kapitalistische Westen en is hij vanwege de achtergrond van Máxima's vader, Jorge Zorreguieta, een fervent tegenstander van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima.

Directeur Van Hooff, die door zijn televisieoptredens een bekend uiterlijk heeft, schrijft in het huisorgaan van de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo dat voorbijgangers op straat hem uitschelden voor 'advocaat van Bin Laden' en 'antisemiet'. Hij is, zegt hij, ook meermalen bedreigd. Van Hooff kreeg onlangs zelfs via De Gelderlander een brief toegezonden waarin onder andere stond dat 'zijn ouders zeker NSB'ers waren'. ,,Dat men zelfs bij de krant niet weet wie de schrijvers van de eigen artikelen zijn, vind ik bijzonder onplezierig en hoogst ongepast'', aldus de dierentuindirecteur.

Lezersredacteur A. Meijerman van De Gelderlander zegt dat de schrijver van de doorgezonden brief ,,een duidelijke relatie legde met het oorlogsverleden in Arnhem. Of die brief bedoeld was voor de andere Van Hooff, weet ik niet.''

De Gelderlander heeft daarna in de lezersrubriek gewezen op de voor de niet-columnist vervelende persoonsverwisseling. ,,Verder kunnen we niets doen'', aldus Meijerman.

Deel dit artikel