18 van de 22 partijen doen mee in alle kieskringen

home

Redactie

(VLNR) Dick Sluimers (VVD-lid), lijsttrekker en premier Mark Rutte en Jan Anthonie Bruijn (voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie) tijdens de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012. © anp

Van de 22 partijen die op 12 september meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, doen er 18 mee in alle kieskringen. Dat meldde de Kiesraad vandaag.

Gisteren meldde de Kiesraad nog dat het ging om 15 partijen. Door het tijdsverschil met het Caribisch gebied, dat meedoet aan de verkiezingen, bleek woensdag alsnog dat het de Piratenpartij, Nederland Lokaal en de Anti Europa Partij was gelukt om in alle kieskringen voldoende handtekeningen te vergaren.

Naast deze drie partijen doen ook 50Plus, het Democratisch Politiek Keerpunt, de Liberaal Democratische Partij, de Libertarische Partij en de Partij voor Mens en Spirit in alle kieskringen mee, net als de partijen die nu al in de Tweede Kamer zitten. De vier partijen die niet in alle kieskringen meedoen, mogen nog tot en met vrijdagmiddag papieren inleveren bij de Kiesraad om dat te veranderen. Daarna maakt de Kiesraad een overzicht bekend van de geldig verklaarde lijsten.

Nederland is verdeeld in 20 kieskringen. Nieuwe partijen moeten in elke kieskring 30 handtekeningen verzamelen om daar mee te mogen doen aan de verkiezingen. Als een partij in een kieskring niet voldoende steun heeft, komt deze partij daar niet op het stembiljet. Inwoners van de kieskring kunnen dan dus niet op die partij stemmen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie