Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

150 jaar Blijdorp: van vogelopvang tot diergaarde

Home

Ludette el Barkany

Diergaarde Blijdorp viert vandaag het 150-jarige bestaan. De dierentuin die ooit bij het toenmalige treinstation Delftsche Poort begon als opvang voor vogels, groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot een van de toonaangevende in Europa.

Tijdens het jubileumjaar, dat tot de kerstvakantie duurt, staat de Tijdreis centraal. Bezoekers kunnen een reis door de tijd maken en bijvoorbeeld in een kooi voelen hoe het voor een dierentuindier is om opgesloten te zitten. Het jubileumjaar wordt vandaag officieel geopend door koningin Beatrix. Zij onthult een kunstwerk van Marcelle van Bemmel, dochter van een van de vroegere directeuren.

De tentoonstelling geeft een beeld van anderhalve eeuw Blijdorp. Inclusief hoogtepunten zoals de groei van de diergaarde tot een internationaal bekende dierentuin en de dieptepunten: het bombardement in 1940 waarbij veel dieren omkwamen. En de jaren die daarop volgden, toen de diergaarde achterop raakte bij de ontwikkelingen in de dierentuinwereld.

Wie de diergaarde bezoekt kan zich nauwelijks voorstellen dat deze haar bestaan te danken heeft aan twee spoorwegbeambten. In een spoortuin aan het voormalige treinstation Delftsche Poort vingen Georg van den Bergh en Franciscus van der Valk in 1854 vogels op. Drie jaar later kochten havenbaronnen het vogeltuintje en al snel werd de Rotterdamsche Diergaarde geboren. Zeelui namen dieren van over de hele wereld mee en die eindigden in Blijdorp. Aan de Weena naast het Centraal Station had de diergaarde een centrale plek in de stad, onder de Rotterdammers van weleer beter bekend als het ’hertenkamp’. Eind jaren dertig moest de dierentuin wijken voor woningen en verhuisde naar de huidige locatie aan de Blijdorplaan.

Hoe de vogeltuin werd gekocht door rijke havenbonzen, hoe de diergaarde eind negentiende eeuw het sociale hart van de stad was, is allemaal te lezen in het jubileumboek dat morgen te verkrijgen is. Het staat vol anekdotes en verhalen van bezoekers. De bijbehorende dvd bevat film- en beeldmateriaal dat nooit eerder werd vertoond. Veel foto’s en filmpjes komen van particulieren. De diergaarde deed in aanloop naar het jubileumjaar een oproep aan bezoekers om hun verhaal te vertellen. Daar hebben ze massaal opgereageerd.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie