Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

15 procent van alle Romney-volgers op Twitter is vals

Home

Stig Geukens

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney afgelopen weekend in Evansville. © ap

Toen de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney vorige maand in 24 uur tijd 117.000 volgers extra kreeg op Twitter, hadden velen al het vermoeden dat het om valse profielen ging. Uit een rapport van beveiligingsfirma Barracuda Labs blijkt nu dat 15 procent van het totaal aantal Romney-volgers inderdaad vals is. Dat aantal komt ongeveer overeen met 117.000 nieuwe volgers.

Op 21 juli kreeg @MittRomney 117.000 nieuwe volgers. Voor sommige bekendheden zou dat mogelijk zijn, maar Romney behoort niet tot die groep. Romneys Twitteraccount bestond namelijk al lang, en had tot dan maar een kleine 700.000 volgers. Al snel kwamen er geruchten dat Romney een groot aantal volgers had gekocht om zijn eigen profiel op te smukken.

Jason Ding, onderzoeker bij Barracuda Labs, claimt dat de geruchten correct zijn. Een kwart van de nieuwe volgers op 21 juli was nog geen vier dagen oud, 23 procent hadden nog geen enkele tweet verstuurd, en nog eens 10 procent is intussen al verwijderd door Twitter zelf.

Het aanmaken van valse accounts mag volgens de gebruikersovereenkomst van Twitter niet, maar het bedrijf doet weinig om dat te bestrijden. Op de 'zwarte markt' kunnen er dan ook gemakkelijk volgers gekocht worden. De gangbare prijs is 18 dollar (14,5 euro) per duizend valse volgers.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel