140.000 kilo Parmezaan onderweg naar Beesd

home

© EPA

Een rij vrachtwagens geladen met 140.000 kilo Parmezaanse kaas arriveert donderdag of vrijdag op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in het Gelderse Beesd. De kostbare kazen zijn gebroken door de aardbevingen die de Italiaanse regio Emilia-Romagna in mei van dit jaar troffen en mogen in Italië niet meer als Parmiggiano Reggiano worden verkocht.

© EPA

Twee Nijmegenaren trokken zich het lot van de getroffen kaasboeren in Italië aan. Zij startten een actie om in Nederland brokken kaas van 1,5 kilo voor 25 euro per stuk te verkopen aan particulieren. De Italiaanse producenten krijgen zo de normale prijs voor hun kaas, die anders in de smeltoven was verdwenen.

De echte Parmezaan wordt alleen in Emilia-Romagna gemaakt. Voor elke kaas van 38 kilo is 600 liter melk nodig. De wei die overblijft na het maken van de kaas wordt gevoerd aan de varkens die Parmaham leveren.

Door de aardbevingen raakten 608.000 kazen beschadigd, aldus de organisatoren van de Nederlandse actie Red-een-kaas. Particulieren die een stuk Parmezaan bestelden, kunnen dat volgende week ophalen tijdens de Landgoedfair in Beesd. Waarschijnlijk komt er in het najaar een nieuwe zending gebroken kaas naar Nederland.

Lees verder na de advertentie
© EPA

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie