Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

13-jarig meisje overlijdt na vrouwenbesnijdenis Egypte

Home

redactie internet

De Nijldelta. © Colourbox

Een 13-jarig meisje is gisteren overleden als gevolg van vrouwenbesnijdenis. Het meisje, Suhair al-Bata'a, onderging de ingreep in een privékliniek in de Egyptische Nijldelta. Hoewel de familie zelf de opdracht gaf voor de genitale verminking, heeft de vader van het slachtoffer de behandelend arts aangeklaagd wegens doodslag.

De vader, Mohammed Ibrahim, vertelde Egyptische media: "We lieten onze dochter achter bij de arts en de verpleegster. Vijftien minuten later nam de verpleegster mijn dochter mee naar de operatiekamer, samen met drie andere meisjes die ook door de arts behandeld werden."

Ibrahim voegde daaraan toe: "Ik wachtte een half uur in de hoop dat mijn dochter wel weer wakker zou worden. Maar helaas, in tegenstelling tot de andere meisjes, werd ze niet wakker."

"De arts nam haar mee terug naar de operatiekamer, waar tot onze verbazing een ambulance stond om haar te vervoeren uit de kliniek", vertelt de vader. "Toen we de arts vroegen wat er aan de hand was, zei hij dat ze verzwakt was en dat de privékliniek niet de benodigde middelen had om haar te behandelen. Toen we eenmaal arriveerden in het ziekenhuis, werd ons medegedeeld dat onze dochter dood was."

"Als ik had geweten dat de operatie haar dood zou zijn, dan had ik haar nooit toegestaan om de behandeling te ondergaan", stelt de ontredderde vader. "Dezelfde arts heeft nog twee jaar geleden vergelijkbare ingrepen uitgevoerd bij haar oudere zussen, en de dorpelingen bezochten de arts wegens de lage prijs van zijn behandelingen."

Ook de moeder van Suhair wijt haar dochters dood aan de arts. "De dokter is verantwoordelijk voor alles, en de verpleegster hielp hem daarbij. Artsen van het ziekenhuis vertelde me dat ze stierf als gevolg van een te hoge dosering medicijnen tijdens de anesthesie." De moeder eist dat er actie wordt ondernomen tegen de arts. "Ik houd hem volledig verantwoordelijk; ik wil gerechtigheid voor de dood van mijn dochter."

Volgens een oom van het slachtoffer heeft de arts bloedgeld aangeboden aan de familie om de aanklacht af te kopen.
De Egyptische autoriteiten hebben de arts inmiddels gearresteerd en zullen autopsie laten verrichten op het lichaam van het meisje om zo de exacte doodsoorzaak vast te stellen. De onderminister van volksgezondheid heeft benadrukt dat vrouwenbesnijdenissen strikt verboden zijn en dat de arts hoe dan ook de wet heeft overtreden.
Ondanks de wet komen vrouwenbesnijdenissen nog geregeld voor in Egypte, zowel onder moslims als onder christenen.

Volgens schattingen van de VN zijn er zo'n 140 miljoen vrouwen die het slachtoffer zijn van genitale verminkingen, waarvan verreweg de meerderheid in Afrika plaatsvindt.

Deel dit artikel